Nos, a Feledés tipikusan az a film, amit a fantasztikus látvány és képi világ miatt a mozivásznon érdemes megtekinteni.

A történetről röviden elég annyi, hogy 2077-ben járunk, a Föld nagy része egy földönkívüliekkel vívott harc során elpusztult, és bár az emberek nyerték a háborút, de mégis el kellett hagyniuk a bolygót. Mindössze két ember, Jack és Victoria maradtak a Földön. A férfi a környékre vigyázó drónokat javítja, a nő pedig őt segíti, és egy Sally nevű nőn keresztül tartja a kapcsolatot az úgynevezett TET-re menekült többi emberrel. Tőlük kapják az instrukciókat, és arra várnak, hogy néhány napon belül ők is csatlakozhassanak hozzájuk. Legalábbis Victoria. Ami Jacket illeti, ő szereti a Földet, és egyáltalán nem biztos benne, hogy minden az, aminek látszik. Láss csodát, Jacknek jogosak a kétségei, a történet során akad néhány csavar.

A filmes fórumokon a sci-fi geek-ek persze azonnal megjegyezték, hogy a csavarok kiszámíthatóak, és ők gyakorlatilag az első képkockától fogva tudták az egész sztorit. Nekik gratulálok, bizonyára nagyon okos emberek, de ami engem illet, én többször is meglepődtem közben, pedig elég sok filmet láttam már életemben. Hosszasan tudnám sorolni a Feledés erényeit. A látványt már többször is dicsértem, de nem győzöm elégszer, mert fantasztikusan néz ki. Jack és Victoria felhők feletti, igencsak menő háza például elképesztően jól néz ki.

De érdemes beszélni a színészekről is. Victoriát az angol színésznő, Andrea Riseborough alakítja, aki ezek után remélhetőleg egyre több “nagy” filmben szerepel majd, mert nem csak csinos, de tehetséges is. Ami Jacket illeti, őt igazán nem kell sajnálni: egyszerre két szép nő verseng a kegyeiért, hiszen ott van a Juliát játszó Olga Kurylenko is. Maradjunk annyiban, hogy Olga valószínűleg soha nem fog Oscar-díjat nyerni, de azért még őt is el lehet viselni. Morgan Freeman hozza a kötelezőt, neki akkor is örül az ember, ha csak mellékszerepet játszik, mint ahogy ebben a filmben is. Tom Cruise-ról pedig megint csak azt tudom elmondani, amit az összes filmje kapcsán: hozza a maximumot. Ahogy egy igazi filmsztárhoz és főszereplőhöz illik, viszi a hátán a filmet, és persze megint ő csinálta a forgatás során az összes kaszkadőrmutatványt is. A válás pedig úgy látszik, hogy nagyon jót tett neki, mert külsőre körülbelül tizenöt évet fiatalodott.

A Feledésre nem csak a sci-fi rajongóknak érdemes beülni a moziba, hanem úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki szeretne megnézni egy látványos filmet. Ráadásul ez azért jóval több, mint egy átlagos, nagyköltségvetésű hollywoodi „nesze semmi, fogd meg jól” típusú alkotás. Az intelligens történetvezetés mellett az egyes karakterek egymáshoz való viszonyát is remekül ábrázolják benne, nekem főleg a Jack-Victoria páros kapcsolatának bemutatása tetszett.

Visszatérve arra a kérdésre, hogy megéri-e a Feledés a mozijegy árát.  Ezt röviden megválaszolhatom.

Igen.

Weninger Andrea

Hozzászólások