Farsangkor felfordul a világ rendje. Ilyenkor kibújhatunk a bőrünkből és sok mindent szabad, amit máskor nem. Február 16-án, szombaton a Vajdahunyadvárban Farsangi Forgatag várja az érdeklődőket! Családi programkavalkád, sok zajjal, vidámsággal. Az esemény jelszava: állati a buli!

A Vajdahunyadvárból ezen a napon nem hiányozhatnak a magyar néphagyomány jól ismert figurái, a gólya-, a medve- és a kecskealakoskodók, akik a nap folyamán többször is feltűnnek majd, hogy ráijesszenek a Télre.

Építsetek kiszebabát és csalogassátok a medvét! Farsangkor számos téltemető, tavaszcsalogató, termésvarázsló és gonoszűző népszokást és dramatikus játékot felelevenítenek majd. Álarcos felvonuláson is részt vehettek! Minél nagyobb zajt csapva parádézzatok bent és kint a Vajdahunyadvár körül, hogy jól elkergessétek a sötét, hideg, nyirkos Telet. Készüljetek jelmezversenyre is! A legötletesebb jelmezek viselőit díjazásban részesítik. Figyelem, külön gyermek és felnőtt kategória is lesz, így számítanak a vállalkozó kedvű felnőttek részvételére is!

A látogatókat kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő programokkal, diafilmvetítéssel, állatos kvízekkel is várják. A gyerekek számára a vidámságot a népi játszóház, ősi meseház garantálja.

Az álöltözeteken kívül a farsang régen a párválasztás és a táncos mulatságok időszaka is volt. A Múzeum egyik legújabb kincse, a színpompás Trombitás-textilgyűjtemény, valamint a csak farsangkor megnézhető, egykori jegyajándékokat bemutató Szerelmünk tárgya című minitárlat segítségével felelevenítik a fonók világát, amelyek a téli időszakban a közösségi élet legfontosabb színtereiként szolgáltak. A különleges gyűjteményi anyaghoz két izgalmas workshop is kapcsolódik. A tésztászacskó találkozása a zero waste újratasakkal, valamint a Vedd Magyar Mezőgazdasági Múzeumfel a fonalat! című családi workshopokra már előre is regisztrálhatnak a lelkes, alkotni vágyó látogatók.

A részletes programot hamarosan megtaláljátok a www.mmgm.hu honlapon!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Nyitvatartás: 10.00-17.00

Belépőjegy:
Gyerek: 1000 HUF
Felnőtt: 2000 HUF
Családi (2 felnőtt és 1-2 gyerek): 4600 HUF

 

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 

Hozzászólások