“Ezen a faluvégén midig történik valami. Ezen a faluvégén még vonulnak a tehenek. Ezen a faluvégén megértésben él egymás mellett a magyar és a cigány lakosság. Ez a faluvége Ukrajnában található.” Ezt a világot örökíti meg Pilló Ákos “Faluvége” című fotósorozata, melyet december 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház kiállításán.

futas_a_kutyakkal

“Futás a kutyákkal”

Nagydobrony Kárpátalja legnagyobb magyarlakta települése. Jellegzetes helyi népszokásokkal, népviselettel, népköltészettel. Gyűjtött itt Bartók és Kodály, 1901-ben itt nyaralt Ady Endre, aki költeményében is megörökítette a települést.

faluvege

“Faluvége”

Pilló Ákos több mint tíz éve járt először itt. Két dokumentumfilmet is forgatott a nagydobronyi hagyományokról, népszokásokról. 2010 és 2014 között készítette el a Faluvége című fotósorozatát. A portrék, tájképek és életképek meghitt emberi világba engednek betekintést, miközben szinte egy időutazásnak is részesei lehetünk, hiszen a hasonló lélekszámú anyaországi településeken mára már eltűnőben van az az életérzés, ami Kárpátalján még létező valóság.

Villanyoszlop

“Villanyoszlop”

Pilló Ákos csöndes és szerény módon, de szívós elszántsággal fotografálja az őt körülvevő világ rejtettebb mozzanatait. Született dokumentarista. Figyel, értelmez, elemeire bontja, majd újra összerakja a nyers látványt. A periféria legszélén élők nehéz és korántsem idilli életét minden hamis érzelgősségtől mentesen, de mély átérzéssel ábrázolja.

Szarka Klára fotótörténész, a kiállítás kurátora

Bővebben a kiállítóról: www.akospillo.com

A kiállításról

Szöveg és képek forrása: Mai Manó Ház sajtóközlemény

Hozzászólások