A Duna Művészegyüttes a Duna-menti népek táncait viszi színpadra legújabb bemutatójában november 18-án A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén címmel.

Duna-menti népek táncai

A Duna Művészegyüttes májusban a Nemzeti Táncszínházban egy nagyszabású gálaműsor keretében ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. A jubileumi évet lezárva legújabb bemutatójukat ugyanitt viszik színpadra november 18-án A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén címmel.

A Duna Művészegyüttes célkitűzése megalapítása óta ugyanaz: élni a hagyománnyal, a nézők minden érzékszervére hatni, költészetet alkotni a néptáncból, és szellemileg is megmozgatni a közönséget. A májusban megvalósuló jubileumi gálaműsoruk méltó módon emlékezett meg azokra, akik életet, nevet, saját identitást, jól felismerhető művészi arculatot, senki mással össze nem téveszthető egyéniséget adtak az Együttesnek.

duna-menti nepek tancai

Az Együttes 65. jubileumi évében egy különleges premierrel készül, hiszen őszi bemutatójuk a Duna-menti népek táncait viszi a Nemzeti Táncszínház színpadára. A november 18-i előadás a jubileumi évet lezáró bemutató lesz, melynek címe – A Duna balladái – egyfajta romantikus költőiségre utal, de a ballada szó eredeti jelentésére, a táncra is. A Duna-menti népek táncaiból és zenéiből merítkezve, énekkel és tánccal elevenednek majd meg a dunai ember életérzései, a nagy folyamhoz kötődő rítusai.

A produkció tánc- és látványbéli gazdagsága káprázatos lesz. A színpadkép is egyedi és különleges, hiszen a Duna-menti tájegységek táncai, illetve a hatalmas folyamot és az aköré épülő szokásrendszereket egyedülálló tánc- és díszletelemekkel jelenítik majd meg a színpadon.

 

Forrás: Duna Művészegyüttes

 

Hasonló cikkünk:

Erdélyben és Csehországban is vendégszerepel a Duna Művészegyüttes