Kalotaszeg gazdag folklórkincsét mutatja meg a Duna Művészegyüttes határon innen és túl az elkövetkezendő két hétben Szerelmünk, Kalotaszeg című előadásával. A Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógáláján, vidéki településeken, de Csehországban is bemutatkozik az együttes.

Duna Művészegyüttes

 

Az idén 65 éves fennállását ünneplő Duna Művészegyüttes általános törekvése hosszú évek óta nem más, minthogy a néptáncot kiemelje a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és olyan összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre, amelyek az autentikusság jegyeit hordozzák magukon, ugyanakkor innovatívak és modernek, így a mai színházi közegben is megállják a helyüket.

Ennek jegyében készült el 2018-ban a Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás, mely színpadi keretek között idézi meg Kalotaszeg tájegységének jellemző vonásait, a levegő csodálatos tisztaságát, a dombok szeszélyes vonalait, a szántók, a kaszálók színfoltjait, a kivételes és a világon egyedi viselet- és táncbéli gazdagságát.

A színvonalas táncszínházi produkcióban közreműködik Berecz István, Örökös Aranysarkantyús táncos, koreográfus, Navratil Andrea, Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, illetve Kacsó Hanga Borbála, Junior Príma-díjas népdalénekes, de egyes előadásokon még kalotaszegi adatközlő zenészek is a színpadra lépnek.

Augusztus 14-én a Kolozsvári Magyar Napokon a Szerelmünk, Kalotaszeg az ünnepélyes nyitógála keretében lesz látható, majd augusztus 15-én Székesfehérváron, a Királyi Táncpódium vendége lesz az együttes. Augusztus 17-én Százhalombattán, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon mutatják be a különleges előadást. Ezt követően Csehországba, Brno városába is elutaznak augusztus 25-én, hogy külföldi közönségnek is bemutassák Kalotaszeg gazdag folklórkincsét.

A Duna Művészegyüttes idén jubileumi évfordulóját ünnepli, hiszen immár 65 éve él a hagyománnyal.

A jeles alkalomból Emlékeink 65 címmel albumot is kiadtak, melyet a májusi jubileumi gálaműsoron lepleztek le. Új bemutatóval is készülnek az őszre. A Duna balladái – táncok és imák a Duna mentén címmel készül az új műsor, amely azt kívánja majd bemutatni, hogy maga a folyó szimbolikusan egy olyan kulturális híd és kapocs az ország keleti és nyugati része között, mint amilyen hidat képvisel a Duna Művészegyüttes a múlt és jelen között.

Hasonló cikkónk:

65 éves a Duna Művészegyüttes

 

Hozzászólások