Fáklyás menetet és imádságot tartott a Szent Egyed Közösség január elsején délután Budapesten a békéért, azokért az országokért és népekért, amelyeket háború és erőszak sújt. A katolikus egyház hagyományosan minden év első napján tartja a béke világnapját.

MTI Fotó: Kovács Attila

A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség január 1-jén világszerte valamilyen jól látható kezdeményezéssel csatlakozik Ferenc pápa béke világnapi felhívásához, amelynek címe: A testvériség a béke alapja és útja. Rómában a közösség által szervezett menet az Angyalvártól a déli Úrangyala imádságra érkezik a Szent Péter térre.
Budapesten a közösség tagjai tegnap délután a Szabadság híd pesti hídfőjénél, Boldog Salkaházi Sára mártírhalálának helyénél, az emlékét őrző márványtáblánál gyülekeztek, majd fáklyákkal vonultak végig a Váci utcán a Szent Mihály-templomig, ahol Halil Juszefnek, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház főesperesének vezetésével ökumenikus imaórát tartottak a világ békéjéért.

Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferensének közleménye szerint Ferenc pápa világnapi üzenetében azt hangsúlyozta, a testvériség az emberlét lényegi dimenziója, annak hiányából és a “közöny globalizációjából” származik a világ megannyi baja, a háborúktól a szegénység növekedésén át a korrupcióig.    
“Ferenc pápa VI. Pál és Boldog II. János Pál nyomán leszögezi: nemcsak a személyek, hanem a nemzetek is hivatottak a testvériség szellemének megteremtésére. Hozzáteszi: a béke minden ember osztatlan javát alkotja. Meggyőződése, hogy a testvériség elősegítheti a szegénység leküzdését is” – áll az összegzésben.

MTI

2014. január 1.

Hozzászólások