2017. május 26-28. között zajlottak az V. Kecskeméti Városmisszió rendezvényei. Kecskemét főterén, a nagyszínpadon május 26-án, pénteken 17.00 órakor ünnepélyes megnyitóval indult a programsorozat. 18.00 órakor szabadtéri szentmisén vehettek részt a katolikus hívek, melyet Fábry Kornél atya celebrált. A szentmise előtt és után az atyával Hatházi Róbert, a Szentcsalád templom plébánosa beszélgetett – amolyan Fábry-show módjára: vidáman és könnyedén közelítve meg a sokféle, főként hitélettel kapcsolatos érdekes témát.

Kecskeméti Városmisszió, 2017. május 25.

Aznap este készült ez az interjú Fábry Kornél atyával, aki a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, és a hároméves előkészítő munka vezetője, összefogója. Nagy élmény volt a szentmise és utána a beszélgetés is. Kornél atyát nagyon jó hallgatni. Úgy beszélt, mint akinek hatalma van. Ahogy Jézusról mondja az evangélium. A beszéde közben pedig a humor, a jókedv, az öröm érzése járta át a hallgatóságot.

Kedves Kornél atya! Jó példát mutatsz nekünk a derűs életszemléleteddel. A derű életed minden pillanatában veled van, vagy vannak borús perceid is?

A derű Isten ajándéka. Én így ébredek. Minden napomat azzal kezdem, hogy kérem Istent, adja meg a mai napra elegendő kegyelmet, az ő békéjét és örömét, hogy a jele lehessek. Varga László püspök atya szokta mondani: A keresztény élethez három dolog kell: HIT, HUMOR és GYOMOR. A humor nagyon sokszor segít, sok problémát megoldhat. A fiatalokhoz is közelebb lehet kerülni általa. Az egész élet megközelítése könnyebb a humor által. Nem esek kétségbe, ha valami nem úgy valósul meg, ahogy elképzeltem. Hányszor hallani olyat, hogy valamilyen pici dolog nem sikerül, és már káromkodik, mérgelődik is az ember? Én ilyenkor mosolygok és megyek tovább.

Hogyan alakult a pályaválasztásod? Mi vonzott a papi hivatás felé?

Szállodaigazgató akartam lenni, de nem vettek fel a főiskolára. Helyette felvételt nyertem a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, de fél év elég volt számomra, hogy rájöjjek, ez nem az én világom. Elém raktak tizenvalahány magot, hogy mondjam meg, milyen növény lesz belőle. Feladtam, mert legfeljebb megjósolni tudtam volna a választ. Viszont akkor már tudtam, hogy tanár szeretnék lenni, ezért jelentkeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem francia szakára, ahová másodszorra fel is vettek. Élethivatásom az 1995-ben rendezett manilai ifjúsági világtalálkozón tudatosodott bennem, amelyen Magyarország egyik delegáltjaként vettem részt, és II. János Pál pápával is találkoztam.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem, 2000-ben szenteltek pappá, majd az Emmánuel Közösség tagjaként Párizsban tanultam egy évet. Két évig a kaposvári Szent Imre-templomban voltam káplán. Ezután Rómában tanultam öt évig, ahol licenciát és doktorátust szereztem biblikus teológiából.

“Fábry Show” Fábry Kornél atyával és Hatházi Róbert kecskeméti plébánossal

Hogyan és hol teljesedett ki papi hivatásod?

2008-ban Kaposfüred plébánosa lettem. A plébánia körül létrejött egy jól működő közösség, felújítottuk a templomot, plébániát, parkolót építettünk, minden szuperül működött. Mellette volt három falum, ahol papi teendőket kellett ellátnom. Tanítottam a Veszprémi Hittudományi Főiskola kihelyezett tagozatán, a mesterképzésnek voltam a felelőse. A kaposvári Művészeti Egyetemen pedig színészeknek oktattam vallás- és bibliatörténetet. A francia nyelv jó lehetőség volt arra, hogy bejuthassak középiskolába tanítani, és fiatalok között lehessek. Vagy tíz évig tanítottam gimnáziumban. Szeretem ezt a korosztályt.

Ave Maria – Gitár és ének Fábry Kornél atya által

Kaposfüreden megbecsültek, tiszteltek áldozatkész munkádért. 2012-ben Somogy Megyei Prima díjat is kaptál. És ekkor jött egy telefon a bíboros úrtól, ami nagy változást hozott az életedbe.

Nagyon jól éreztem magam Kaposfüreden. Ám 2016. március első péntekén csöngött a telefonom. A bíboros úr hívott, hogy szüksége lenne rám a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezésénél. Én lennék a főtitkár. De hát hogyan? Ahhoz fel kéne költöznöm Budapestre! Csapot és papot nem hagyhattam ott azonnal. (Főleg a papot! :)) Kértem, hogy hadd imádkozzam és gondolkozzam egy picit, mert nem kis váltás ez.

Volt a dologhoz kedvem, mert az Eucharisztia nekem szívügyem. Aztán az egyik este szentségimádás keretében egyedül maradtam a templomban Jézussal, és arra kértem, hogy adjon jelet nekem, mit tegyek. Tényleg azt akarja, hogy itt hagyjak mindent, és költözzek Pestre, hogy részt vegyek ennek a hatalmas eseménynek a szervezésében? Magammal vittem a Bibliát, és találomra felütöttem. (Nem szoktam ilyet csinálni, és nem is javaslom, de most bevált.) Egyértelmű biztatást kaptam abból a részből, amit elolvastam. Megvolt a jel!

Mi a feladatod a kongresszus előkészítésében?

Hivatalosan a feladatom az Általános Titkárság vezetése. Nagyjából 8-10 bizottság munkáját kell összefogni, irányítani. Szórólapokat, plakátokat készítünk. Most a missziós küldötteket képeztük három alkalommal. Lesz Hírlevelünk, amire fel lehet iratkozni. Elkészült a HONLAPUNK, ahol naprakész híreket tudunk az olvasók felé továbbítani.

Ez egy világméretű ünnepségsorozat lesz az Eucharisztia/Oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítésére. Katolikus keresztények tanúságtétele Isten szeretetéről a világ felé. Budapesten szervezzük 2020. szeptember 13-20. között. Akik nem Budapesten laknak, azok is részt vehetnek az előkészületekben. Minden egyházmegyében van egy atya, aki az összekötő szerepet vállalta. A helyi kezdeményezéseket vele kell egyeztetni, közösen szervezni.

A missziós küldöttek felkészítése Esztergomban

Két dolgot nem szeretnék: kirakatot rendezni, és egy ’38-as utóérzést táplálni. Az 1938-ban Magyarországon szervezett Eucharisztikus Világkongresszus hatalmas esemény volt. Félmillióan voltak úgy, hogy az osztrákoknak és a németeknek Hitler megtiltotta a részvételt. A II. világháború előtt ez volt az utolsó nagy békés esemény. Az egész országot megmozgatta. Akkor is hasonló szituáció volt: Horthy Miklós protestáns volt, a felesége pedig katolikus, ezért ő vállalta a fővédnökséget. Mostani Miniszterelnökünk protestáns, viszont a Köztársasági Elnökünk hívő katolikus, így Áder János vállalta a fővédnökséget.

Azt gondoltam, hogy akkor vállalom szívesen a szervezést, ha ez az egész program egy nagy megújulást hoz a magyar egyházba. Sokkal fontosabb az előttünk álló három év készülődése, mint az az egy hét, amit megszervezünk. Az a kérdés, milyen gyümölcsöket hoz. Nehéz ezt kongresszusnak hívni. Inkább örömünnep, vagy ünnepségsorozat.

A missziós küldöttek részére celebrált szentmise Esztergomban

A zene nagyon fontos szerepet játszik az életedben. Mennyire fontosat?

A humor mellett a zene a másik könnyedebb megközelítési mód, kulcs az emberi lélekhez. Édesapám fiatal korában zongorázott. Öten vagyunk testvérek, de a bátyám nem tanult zenét. Nagyobbik nővérem hegedült tíz évig, a másik csellózott, az öcsém klarinétozott, én furulyáztam. Emlékszem, anyukám mondogatta, hogy mivel neki nem volt alkalma zenét tanulni annak idején, ezért nekünk kell ezt megtennünk. Hat évig tanultam furulyázni, aztán a Schola Hungaricában énekeltem még három évig szopránként, később tanultam klasszikus éneket, a gitár meg a dobolás pedig a szemináriumban jött hozzá.

De a gitár nagyon fontos számomra. Azt gondolom, ha egy átlagember meglátja egy pap kezében a gitárt, az már ad egy jó indítást, felkelti az érdeklődést. Rájönnek az emberek, hogy egy pap nem csak az oltár mögött látható, hanem ő is csinálhat olyan dolgokat, mint az átlagemberek. Szeretek gitározni, jó hangulatot kelt az emberekben is.

Nem csak itthon muzsikálsz, egy nemzetközi banda tagja is vagy, Priestband a neve. Mesélj erről a különleges csapatról, kérlek!

2005-ben alakultunk meg az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából. Ez egy nemzetközi együttes, heten vagyunk papok benne. Van két német, egy francia, egy holland, egy brazil, egy lengyel és egy magyar. A magyar én vagyok. 🙂 Sajnos, ritkán találkozunk, van úgy, hogy évekig sincs alkalmunk rá. Mindenki nagyon elfoglalt. De Ausztráliában egy hat koncertes turnén vehettünk részt. Egyik alkalommal virrasztás volt, ahol körülbelül 240 ezren voltunk. A pápa után következtünk, ő lejött a színpadról, mi meg fölmentünk zenélni.

Mindenki kérdezi, hogyan próbálunk. Sehogy. Mindenki máshol lakik, a világ különböző részein. A legtöbbször a Szentlélek segítségét kérjük, és általában csak a koncert előtt tudunk próbálni. Madridban felléptünk az Ifjúsági Világtalálkozón, aztán Rióban nem tudtunk összejönni. Most nyáron Németországban lesz koncertünk augusztus 3-án. Lemezeket is készítünk, és WEBOLDALUNKON információ olvasható a tevékenységünkről.

Milyen zenét játszotok, és mennyi ember előtt léptek fel egy-egy ilyen találkozó alkalmával?

Nagyon sokféle zenét játszunk. A szövege vallásos, Istent dicsőítő, de a zenéje sokféle stílusirányzatot képviselhet. Kedveljük a vidám hangulatú, ritmusos zenét. A rocktól a soulig. Természetesen fontos a harmónia. A lényeg, hogy ez a saját stílusunk. Magunk írjuk a dalainkat. Sokféle nyelven énekelünk – angolul, franciául, németül, spanyolul, olaszul sőt, még latinul is. A koncertjeinken mindig nagyon sok ember van, a világtalálkozók résztvevői. A legtöbb olyan egymillió volt, de volt többszázezres közönségünk is, meg több tízezres is. Nekünk ez egy szolgálat, örülünk, ha játszhatunk, és dicsőíthetjük Istent a saját zenénkkel.

Szerinted milyen egy jó pap? Mi az ars poeticád?

Legyen normális, mint a többi ember! Úgy értem, menjen el a fiatalokkal focizni, igyon meg egy pohár sört, ha kívánja, vagy vegyen részt akár kemény munkában is, ha kell. Oda lehessen menni hozzá beszélgetni. A pap „ember másokért”, ahogy II. János Pál pápa mondta.

Lelkiismeretvizsgálatkor átgondolom, hogy a napomból mennyi időt szántam magamra, mennyit másokra, és mennyit Istenre. Minél több az utóbbi kettő, annál jobb. Szeretni az embereket, és nem várni tőlük semmit. Ez a kulcs. És ez nem cinikus hozzáállás, hiszen nagyon sokan nem kaptak semmilyen vallásos nevelést. Akkor hogy várhatom el tőle, hogy jól viselkedjen? Először el kell fogadni a másikat olyannak, amilyen.

A 2020-ban rendezendő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logója

Ha csak azt az egyetlen mondatot mindenki megélné, hogy amit magadnak akarsz, azt tedd másnak is, sokkal boldogabbak lehetnénk. A szeretet választ vár. Önző lennék, ha nem viszonoznám Isten szeretetét. Mindenkihez úgy kell fordulni, mint akiért Jézus ugyanúgy meghalt, mint értem. Ki vagyok én, hogy megtagadjam a szeretetet bárkitől is, ha Jézus is szereti őt?

Kedves Kornél atya, köszönöm szépen az interjút, és sok sikert a kongresszusra való készülődésben! Figyelemmel kísérjük a WEBOLDALON a készülődés eseményeit.

 

 

Weninger Endréné Erzsébet