A kastély egy tó három szigetén helyezkedik el. Sokáig királyi rezidencia volt, ma múzeum található falai között.

A reneszánsz kastély a 17. század elején épült. Az építtető király, IV. Keresztély nagyon kedvelte a helyet, és gyakran itt időzött. A következő évszázadokban számos jelentős eseménynek adott otthont, többek között itt kenték fel az uralkodókat.

A kastély kápolnája

1859-ben tűz ütött ki a kastélyban. Az épület külső része is károsodott, a belső berendezésnek nagy része sajnos elpusztult. A helyreállításban fontos szerepet játszott Jacob Christian Jacobsen, a Carlsberg sörfőzde alapítója. Az ő javaslatára alapították meg 1878-ban a kastélyban a Nemzeti Történeti Múzeumot.

Így nézhetett ki egy korabeli (kisebb szabású) lakoma terítéke

A trónterem

A kastély és a város látképe a kertből

A helsingøri Kronborg-kastélyt Hamlet története tette halhatatlanná. Az épület elődjeként itt álló erődöt 1420-ban építették a Dániát Svédországtól elválasztó keskeny Öresund-szoros ellenőrzése céljából. A 16. században alakították át reneszánsz várrá.

Sorsa kissé mozgalmasan alakult: tűzvész pusztított benne, megostromolták majd bevették a svédek, később börtön, majd kaszárnya volt falai között.  1915-től a Dán Tengerészeti Múzeumnak ad otthont.

A kastély komor hangulatú bástyája – itt jelenhetett meg Hamlet apjának szelleme

A Hamletet először 1816-ban, Shakespeare halálának 200. évfordulóján adták elő a kastélyban a kaszárnyában szolgáló katonák. Azóta számtalanszor színre vitték már a vár különböző helyszínein neves művészek közreműködésével.

A belső terek impozánsak, a berendezésük azonban korántsem olyan látványos, mint Hillerødben

Weninger Nóra

2013. október 5.

Hozzászólások