Újabb kulturális színtérrel lett gazdagabb Tiszadada, újabb ékköve keletkezett a kulturális életéről amúgy is példás községnek, Tiszadadának. Az elmúlt hétvégén emlékülés és bensőséges ünnepség keretében nyílt meg a közösségi házban a Bornemisza Emlékszoba és Kortárs Irodalmi Gyűjtemény.

Ifj.Kovács Géza közművelődés vezető – Mizser Zsolt polgármester – lovag Bornemisza Attila költő megnyitják az emlékszobát

A rendezvény kezdetén Ifj.Kovács Géza közművelődés-vezető, önkormányzati képviselő nyitotta meg az ünnepséget, majd Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere üdvözölte a szép számban összegyűlt vendégeket és a nem mindennapi helyi kezdeményezés megvalósulását.

A polgármester beszédében kiemelte az emlékek megőrzésének fontosságát és a helyi kulturális életben végzett munkák sikerét. Ezt követően lovag Bornemisza Attila költő, a Bornemisza család leszármazottja mondott ünnepi beszédet. Sorra bemutatta az emlékszobát kapó ősöket, így a helyi katolikus templomot építtető gróf Gyulai Sámuelné Bornemisza Anna bárónőt, a festőművész Bornemisza Lászlót, az olimpikon Bornemisza Barnabást, ahogy a községi tanító ősapát borsodi-kovách Bornemisza Jánost, s Ihász-Kovács Éva költőt is, valamint az általa is alapított, Batsányi-Cserhát Művész Társaságot.

Koszorúzás az olimpiai bajnok, Bornemisza Barnabás János emléktáblájánál

A beszédek sorát Vida Sándor, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend perjele zárta, aki a híres dadai személyek életét és a nekik emlékszobát állító község erényeit méltatta. A beszédeket koszorúzás követte, a 100 évvel ezelőtt született Bornemisza Barnabás János, Tiszadada rúdugró olimpikonja emléktáblájánál, a közösségi ház utcafronti falán.

Siess Zsuzsa ikonfestő Szent Anna ikonja

Ikont is szenteltek – A sokrétű művészeti rendezvény keretében megszentelésre került a Siess Zsuzsa fonyódi festőművész által készített nagyméretű ikon is, mely Szent Annát és a gyermek Szűz Máriát ábrázolja, s mely a még felújítás alatt lévő, a Bornemisza család őse által építtetett 200 éves katolikus templomban kerül majd elhelyezésre.

Bornemisza László festőművész emlékére

Kortárs Irodalmi Gyűjtemény – Az emlékszobában – melyben az ősök hagyatékát, személyes tárgyait, fotóit is láthatjuk – kapott helyet, a jelenleg 50 darabos Kortárs Irodalmi Gyűjtemény, mely XX. század végi – XXI. század eleji, többségében a Batsányi-Cserhát Művész Körbe tömörülő írók, költők, zeneszerzők műveit tartalmazza.

Ifj. Kovács Géza költő – önkormányzati képviselő, az emlékszoba és a kortárs gyűjtemény megálmodója és létrehozója elmondta, az irodalmi gyűjtemény létrehozásával helyet biztosítanak a század, sőt ezredfordulós kortárs műveknek, ugyanakkor teret is a műveket alkotó kortárs íróknak, költőknek a bemutatkozási lehetőségre.

Tiszadada, 2014. augusztus 30.

Hozzászólások