A szervezők kegyeleti sétára hívnak minden jóérzésű embert

2012. november 24-én, szombaton 12.30-kor a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából. Szeretettel hívnak mindenkit, akinek fontos a több mint 700.000 magyar áldozatról való megemlékezés.

2012 tavaszán fogadta el a Parlament, hogy minden év november 25. a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Rendkívül fontos megemlékezni arról a több százezer áldozatról, akik megjárták a Gulag poklait, s akikről méltatlanul kevés szó esik a közbeszédben.

A Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások szervezete immár 22 éve minden év novemberében emlékezik a múltra. November 24-én 11.30-kor a Városligeti fasor 4. szám alatt található Derkovits Gyula Általános Iskola falán elhelyezett központi emléktábla – katonai tiszteletadás mellett – ünnepélyes újrakoszorúzására kerül sor. Ezt követően az iskolától indulva 12.30-kor kegyeleti sétát teszünk az emléktáblától a Terror Háza Múzeumáig, ahol egy rövid megemlékezés után a résztvevők gyertyát gyújtanak.

Ez az emléknap teszi lehetővé a kettős mérce megszüntetését, ha méltóképpen megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól is. A megemlékezésre várnak minden jóérzésű, igazságszerető embert!

Szervezők:
•    Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások (SZORAKÉSZ) Szervezete (Menczer Erzsébet SZORAKÉSZ elnök, országgyűlési képviselő)
•    Politikai Elítéltek Közössége 1945-’56
•    Recski Szövetség

Antalfy István: Mint Mikes

(Hadifogságban, Gorlovka, 1947. október)

Mikes szívében élt íly fájdalom,
íly vágyódás, mi bennem egyre nő,
a világvásárban nem más vagyok:
útszéli, toprongyos kéregető.

Fülembe zúg a tengermormolás,
én is látom a fényes csillagot,
amely talán falum felé mutat,
amely hazám felett épp így ragyog.

Ha est magányán forrni kezd a vérem,
s nem kell a drága kis darab kenyér sem,
vágyom haza a Duna-Tisza mellé.

Úgy érzem, mintha lelkem útra kelne,
bennem sír Mikes hazavágyó lelke,
s mintha valaki szívem megölelné.

Hozzászólások