Liam Neeson visszatér a családjáért küzdő akcióhős szerepében.

Liam Neeson-tól évtizedeken keresztül a drámai szerepeket szoktuk meg. Noha volt egy-két kivétel, – például Jedi lovagnak is beugrott a Baljós árnyakban – de alapvetően nem az akciófilm volt az ő műfaja. Egészen 2008-ig, amikor összedobtak egy relatíve kis költségvetésű akció mozit az ő főszereplésével, és a film óriásit kaszált a jegypénztáraknál. Nem véletlen, hogy a folytatás csak idő kérdése volt.

Az első rész története röviden összefoglalható: a CIA ügynök lányát elrabolják, ő pedig fél Európát átutazza, hogy a nyomára leljen, és közben mindenkit elintéz, aki az útjába áll.

A sztori második része sem lett bonyolultabb, sőt. Az ügynök családja Isztambulba utazik pár napot pihenni, de a rossz fiúk nem akarják, hogy nyugodtan élvezhessék a vakációt. Az első részben elintézett maffiavezér apja bosszút forral, és összeszedi az összes cimboráját Albániában, akikkel elutaznak, hogy a Mills család életére törjenek. Elsősorban Liam Neeson karakterét, Bryan-t akarják likvidálni, de ha már ott az egész család, úgy döntenek, hogy az a legbiztosabb, ha őket is elteszik láb alól. Bryan-t és feleségét elrabolják, lányuk azonban az első részhez képest jóval rafináltabb lett, így neki sikerül kimenekülnie a rablók kezéből, és még apjának is segít a szökésben. Bryan egész gyorsan kiszabadul a fogságból, lelövi az albán bűnözők felét, de arra már nem jut ideje, hogy feleségét is kimenekítse. Miután a lányát biztonságba helyezi, nekiindul, hogy a maradék bűnözővel is végezzen, és kiszabadítsa élete párját. Talán nem lövök le nagy poént, ha elárulom, hogy sikerrel jár. Az albánoknak vége, ő pedig újra összejön a feleségével, akivel az utóbbi időben meglehetősen elhidegültek egymástól.

A film nem rossz, de ha finoman akarok fogalmazni, nem nagyon szolgál forradalmi újdonságokkal. Liam Neeson remek színész, még akkor is, ha csak abból áll a szerepe, hogy minden gonosztevőt agyonlőjön. Érdekes megfigyelni, hogy neki még ilyenkor is van mimikája, ellentétben az úgymond klasszikus akcióhősökkel, mint mondjuk Bruce Willis.

Azt nem róvom fel hibának, hogy a sztori kiszámítható, nyilván az, mivel egy akciófilmről beszélünk. Az viszont már baj, hogy a nézőben egy pillanatra sem merül fel, hogy a rossz fiúknak akár egy szemernyi esélye is lenne Liam Neeson-nal szemben. Ahogy egy barátom fogalmazott, érthetetlen, hogy egyáltalán miért próbálkoznak, mikor úgyis tudják, mi fog velük történni. Olyanok, mint a Star Wars filmekben szerencsétlen birodalmi rohamosztagosok, akiket halomra lőnek, de ők még véletlenül sem találnak el senkit.

Az Elrabolva 2 nem is lett valami hosszú, a játékidő csupán 90 perc. Ebből fél óra elmegy az elején a huzavonára, ami azt jelenti, hogy Liam-nek mindössze hatvan perc is elegendő a nagy leszámolásra.

Talán az a baj, hogy az első rész túl magasra tette a mércét. Mindenesetre a második is szép profitot termelt, úgyhogy a készítők egy harmadik Elrabolva film leforgatását sem zárták ki. Pláne, mivel a maffiavezér a végén elárulja, hogy odahaza még két fia várja. Ha ők is olyan bosszúszomjasak, mint az apjuk, akkor elegendő potenciális áldozat maradt egy esetleges negyedik részre is.

 

Weninger Andrea

Hozzászólások