A Családfesztivál Budapest legfiatalabb kulturális helyszínén, a Radnóti Művelődési Központban (közismert nevén a RaM-ban) 2012. október 22-én nyolc angyalföldi és újlipótvárosi egyházközség szervezésében jön létre.

 

A XIII. kerületi Önkormányzat kiírásán az öt katolikus, két református és az evangélikus egyházközösség közös pályázata bizonyult eredményesnek.

A Családfesztivált szervező egyházközségek együttműködése hosszú időre nyúlik vissza. Nemcsak az ökumenikus imahét alkalmával jönnek létre találkozók és közös imádságok, hanem a papok és a lelkészek személyes kapcsolata is kiváló.  Évek óta visszatérő gyakorlat a felnőtt és ifjúsági közösségek közötti programcsere-kapcsolat. Ezek a személyes kontaktusok bátorították föl az egyházközségek vezetőit, hogy kilépjenek a templom falai közül, és az együttműködésnek olyan formáit mutassák meg, amelyek a társadalom számára is érthetőek.  Hívők és keresők, eltávolodottak és az Egyházzal még soha nem találkozók, elkötelezettek és tétovák számára a család olyan feltétlen és alapvető közösség, ahol a tisztelet, a béke, a szeretet születik.

Családfesztivál szervezésében széles körűen igyekeznek megszólítani a résztvevőket. Minden korosztály talál magának szellemi-lelki táplálékot. Olyan különlegességek is helyet kaptak a programban, mint pl. az Y-generáció, a házasságra való felkészülés, a családi élet gondozása, vagy a férfivá nevelés folyamata. Nem csak egy ideális családi élet felvázolása a cél, hanem a meglazult kapcsolatok megszilárdításáról, vagy az abortusz okozta testi-lelki sebek gyógyításáról is szó lesz.

A Családfesztivál fesztiváljellegét pedig azok a kulturális és szabadidős programok teszik teljessé, amelyek nagy része keresztény közösségek talajából nőtt ki, így a gitáros könnyűzenei koncert, a kóruskoncert, és a napot végigkísérő játékok az összetartó közösségek gyümölcseit mutatják meg. A hatszáz fős befogadóképességű színházterem mellett két kisebb előadóterem várja az érdeklődőket. A hatalmas aula pedig mint egy szellemi-lelki piactér fogadja be a résztvevőket. Különleges szolgálatnak számítanak a „meghallgatlak-sarkok”, ahol papok és lelkészek mellett szerzetesek és világi hívők állnak rendelkezésre személyes problémák, gondok, kérdések megbeszélésére. A kis gyermekekkel érkező családok számára baba-mama szoba működik. A nyugalmat és elcsendesedést vágyók pedig egy szépen berendezett csendzónába vonulhatnak vissza.

Az egész nap minden programján a részvétel természetesen ingyenes.

2012. október 16.

Hozzászólások