Napjainkban a tudatos életvitelre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Ez fontos szempont a magas koleszterinszint esetében is. Alattomos betegség, amellyel hosszú ideig teljesen tünetmentesen is együtt élhetünk. Sokáig semmilyen fájdalmat nem okozó tünettel jár. Így a legtöbben csak akkor szembesülnek vele, amikor az már komoly problémákat okoz, és magas koleszterinszintünk jelenlétét orvosi vizsgálatok is igazolják.

A koleszterin fajtái

A koleszterinből két fajta létezik. A védelmi szerepet betöltő HDL és a káros LDL. Az úgynevezett rossz koleszterin az érfalakon lerakódik, ez érelmeszesedést okoz, amely végül szívproblémákhoz vezet. Legrosszabb esetben akár szívinfarktust is előidézhet. A magas koleszterinszint kialakulásában természetesen a genetikai hajlam is közrejátszik, valamint a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód. A dohányzás és az alkoholfogyasztás, de anyagcsere betegségek is. A magas koleszterinszintünk egyik legfontosabb oka a stressz. Ezért egyszerű lazító technikák vagy jóga is sokat javíthat egy már kialakult helyzeten, vagy annak megelőzésében.

Táplálkozási szokások

A TamTraCo-nak köszönhetően megismerkedhetünk a jó táplálkozás ismérveivel. A betegséggel szemben elsődlegesen az ételfogyasztási szokásainkon kell változtatnunk. Redukálni kell az állati eredetű és zsíros ételek bevitelét. Már csak a csökkentett vaj, tojás és húsfogyasztással pár hónap alatt mintegy mínusz 2 százalékos eredményt érhetünk el.

A zsírokat nem kell teljesen mellőzni, csupán meg kell válogatnunk, hogy mit is fogyasztunk. A transzzsírsavak elhagyandóak, helyettük az Omega-3 zsírsav javasolt, amely főként a hidegvízi halakban található meg. Étrendünkben a fehér lisztet teljes kiőrlésű gabonalisztre cseréljük.

Mindezek mellett a gyümölcs- és zöldségbevitelt növelni kell, és a hüvelyeseket is be kell építeni a táplálkozásunkba. Sokan nem is tudják, de a hagyományos fokhagyma is koleszterinszint csökkentő hatású. Emellett még az articsóka fogyasztása is ajánlott. Mivel ez serkenti a zsíremésztést, és még antioxidáns hatása is van. Böjtöléssel akár 30 százalékos csökkentést is elérhetünk, de ezt csak szakember közreműködésével végezzük.

Életmód

A magas koleszterinszintet kiváltó okokból az következik, hogy a beteg tehet a legtöbbet a gyógyulása érdekében. Ehhez természetesen a rendszeres szűrési vizsgálatok és az orvosi előírások betartása mellett az életmódváltozás is javasolt. A gyógyszerek orvosolják a problémát, de a teljes gyógyuláshoz a betegnek változtatnia kell a régi bevett rossz szokásain. Nem mindegy, milyen rendszerességgel és milyen típusú táplálékot viszünk be.

Ezek mellett javasolt aktív mozgást végezni, és a mentális jólétről is egyaránt gondoskodni kell. A rendszeres mozgásnak köszönhetően a szervezet jobban működik, az oxigénellátása javul. Ennek köszönhetően jókedvünk is fokozódni fog.

Egészségünk megőrzéséhez vagy gyógyításához kizárólag egészségügyi intézmények weboldalait és tartalmát vegyük figyelembe, mint amilyen a TamTraCo is.

 

 

Hozzászólások