A cukorbetegség figyelmet követel.  Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány éves sajtóeseményén jártam május 12-én az Academy Golf Budapest helyszínen.

 

Képkivágásecs9

 

 

Az Erős Antónia által létrehozott, immáron 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet pedagógusok számára indított diabétesz oktató programja, a BELEVALÓK kibővítésére kiemelkedő partnerekre talált mostanra. Olyan kiváló partnerekre, mint a Magyar Diabetes Társaság (MDT) és az egyetlen magyar vércukormérő gyártó cég, a 77 Elektronika Kft.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013 őszén indította el BELEVALÓK néven ingyenes edukációs programját pedagógusok és kisgyermeknevelők számára azzal a céllal, hogy felkészítse őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra.

 

 

Képkivágásecs2

 

Ma Magyarországon gyakori, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket az óvodába, illetve iskolai ellátásuk körül is sok a kérdőjel. A BELEVALÓK indításakor az volt a cél, hogy 2-3 éven belül az ország minden részébe eljusson a program, és minél több pedagógus szerezzen ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. Eddig 17 helyszínen már több mint 1200 pedagógus vett részt a képzésen. Az előrejelzések szerint 5-10 éven belül nem lesz olyan oktatási intézmény Magyarországon, ahol ne lenne cukorbeteg gyermek.

 

 

Képkivágásecs3

 

Az alapítvány az egyik legjelentősebb hazai vállalattal, a Magyar Termék Nagydíjas 77 Elektronika Kft-vel, – mely hosszú évek óta az Alapítvány fő támogatója – és a legjelentősebb szakmai szervezettel, a Professzor dr. Barkai László elnökölte Magyar Diabetes Társasággal együttműködve nem csak a képzés szakmai hátterét erősíti mostantól, de annak kibővítését is célul tűzte ki. A tervek szerint az eddig leginkább óvónőknek szóló programot a következő tanévtől kiterjeszti az iskolai alsó tagozatban tanító pedagógusokra is. Ha egy oktatási intézménybe cukorbeteg gyermek kerül, a Magyar Diabetes Társaság közreműködésével a regionális gondozóhely szakorvosa is bekapcsolódik az ismeretek átadásába, és a pedagógusok, szülők konkrét kérdéseinek megválaszolásával, valamint tanácsokkal segíti a gyermek minél szakszerűbb ellátását.

Idén a KIA Motors Hungary Kft. is támogatja a programot, szakmai partnerként pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a BELEVALÓKAT, amely immár második éve az az ELTE hivatalos képzési programjának része.

 

 

Képkivágásecs10

Prof. dr. Barkai László – Magyar Diabetes Társaság elnöke

 

 

A programban résztvevők a szűrések során a legújabb fejlesztésű Dcont® MAGOR készüléket is használják majd. A 77 Elektronika 64. generációs „okos” készüléke a tárolt adatok alapján képes kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye a hipoglikémiára.

 

 

Képkivágásecs11

Zettwitz Sándor – a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója

 

A TORTÁRÓL:

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány céljaihoz az elmúlt 10 évben számos híresség is csatlakozott, akik közül többen jelen voltak a szervezet budapesti sajtótájékoztatóján, hogy együtt fújják el a gyertyákat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány születésnapi tortáján.

Az édesség stílszerűen az alapítvány által, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével elindított Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2014-es legjobbja, a „Csokis kaland” volt. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó győztes torta megálmodója, Nándori László cukrászmester új szerepben jelenik meg az idei versenyen: a zsűriben kap helyet.

Az idei év legnagyobb újdonsága, amit a szintén zsűritag Jókuti András gasztroblogger jelentett be, hogy a verseny mostantól nyílt: olyan cukrászdák is pályázhatnak, amelyek nem cukrász ipartestületi tagok. Nevezni június 12-ig lehet. Idén is csak egészséges tortarecepteket – azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákat – várnak. Júniusban startol a háziverseny is amatőröknek, házikuktáknak, értékes nyereményekkel.

 

Képkivágásecs1

A születésnapi torta 10 éves gyertyalángját Erős Antónia, Csonka András, Pataki Zita, Szellő István és Jókuti András együtt fújták el.

 

A már hagyományos Cseppont Patikahét május 18-án indul. Ennek keretében a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett 27%-os mérőeszköz és 5%-os tesztcsík akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Támogatók: a Roche és a HARTMANN-RICO Hungária Kft.

Ezzel egy időben kezdődik az Egyszer Élünk Körút, az alapítvány ingyenes szűrőkörútja a legismertebb gasztro- és kulturális fesztiválokon, valamint családi napokon. A 77Elektronikának és a Roche-nak, valamint a HARTMANN-RICO Hungária Kft-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét, egyes állomásokra az alapítványt az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. is elkíséri készítményeivel, a HerbaHáz dietetikusától pedig hasznos ismereteket szerezhetnek az érdeklődők az ételintoleranciáról és a cukorhelyettesítőkről.

 

Ingyenes mérések 2015-ben (a lista folyamatosan frissül)

Május 16. – Penny Családi Nap, Budapest, Rétköz utca
Május 17. 20. – Coca-Cola Testébresztő Női Futógála, Budapest Városliget.
Május 24. – Gourmet Fesztivál, Budapest
Május 31. – Édes napok – Győr Széchenyi tér
Június. – Gyerek Sziget – (konkrét időpontok hamarosan)
Június 28.  – Víz-Zene-Virág Fesztivál, Tata
Szeptember – Édes Napok, Budapest
Szeptember 27. – Szívünk Napja, Budapest Városliget
Október 17. 30. – SPAR Budapest Maraton® – Budapest, Hősök tere.
November 15. 10. – Egy Csepp Világnap, Budapest, SYMA CSARNOK

 

IMG_3213

 

A hagyományos, immáron 10. Egy Csepp Világnapot november 15-én rendezi meg az alapítvány a SYMA Csarnokban, Budapesten. A fellépők között szerepel majd Wolf Kati, Csonka András, a színpadon pedig Pataki Zita, Ada, Szellő István köszönti a vendégeket részben a 77Elektronika, mint főtámogató jóvoltából az ingyenes családi egészségnapon.

 

logoecs

Szlogenjük:

EGYSZER ÉLÜNK. A CUKORBETEGSÉG FIGYELMET KÖVETEL.

 

Antalffy Yvette

 

 

Hozzászólások