Megérkezett az év talán legkellemetlenebb időszaka: nyirkos hideg, hosszú esték. A járványhelyzet miatt ráadásul a szokásosnál is többet vagyunk a négy fal között, nem ritkán azon aggódva, hogy mit hoz a jövő.

Ebben a helyzetben még inkább oda kell figyelnünk a testi-lelki egészségünkre. Így erősítsük az immunrendszerünket otthon.

Bakk Brigitta, az Upfield dietetikusa osztott meg velünk néhány praktikus tippet azzal kapcsolatban, hogy a táplálkozás révén miként erősíthetjük az immunrendszerünket, és milyen hétköznapi szokások segíthetnek még az egészségünk megőrzésében.

Napfény nincs, de a D-vitamin kell

Sajnos a honfitársaink táplálkozása D-vitaminban jelentősen hiányos. Ez a vitamin pedig nem csupán az egészséges csontrendszer kialakításához és fenntartásához szükséges, hanem a bőr, az immunrendszer és a vesék egészsége szempontjából is fontos.

A megfelelő D-vitamin-szint fenntartásához a közhiedelemmel ellentétben nem szükséges órákat napozni. Elegendő napi csupán 10-30 perces, a bőrünk 15%-át (arc, karok, vállak) érő napsugárzás, ennek megvalósítására azonban most nincs sok esélyünk. Szükség van tehát a pótlásra, amiben fontos szerep juthat például a D-vitaminnal dúsított margarinoknak, a halmájolajoknak, a tojásnak, a májnak, valamint a tejnek és a tejtermékeknek.

Eljött a vitaminok ideje

A nátha megelőzésében az egyik leghasznosabb fegyver az immunrendszer erősítése.

Ennek során gondoskodni kell a vitaminok és az ásványi anyagok pótlásáról, a bélflóra megfelelő működéséről, a rendszeres testmozgásról, a folyadékbevitelről, valamint a helyes táplálkozásról.

A megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt a legegyszerűbben a változatos étkezéssel biztosíthatjuk.

Érdemes a rostbevitelre is figyelni. A napi ajánlott mennyiség kb. 25-45 gramm, amit például különböző korpák, teljes kiőrlésű tészták, kenyerek, barna rizs, zabpehely vagy olajos magvak fogyasztásával érhetünk el.

A vízben oldódó rostok szintén hasznosak szervezetünk számára. Ezeket leginkább gyümölcsök fogyasztásával tudjuk biztosítani.

Figyeljünk oda a kalóriabevitelre!

Az egész napos bezártság miatt rákaphatunk a nassolásra, ami viszont könnyen vezethet elhízáshoz. A szervezet számára fontos a kiszámíthatóság: ha mindig ugyanakkor eszünk, könnyebbé válik az emésztés, és ezzel elkerülhetjük a felesleges kalóriabevitelt is.

Tartsuk magunkat a szokásos étkezésekhez és két alkalom között inkább vizet, cukrozatlan teát igyunk.

A kalóriabevitel kontrollját elősegíthetjük csökkentett zsírtartalmú margarinok fogyasztásával is, ráadásul ezek az élelmiszerek zsírsavösszetételükkel is támogathatják egészségünket. Mivel alapvetően növényi olajokból készülnek, telítetlen zsírokban gazdagok, amelyek közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása elengedhetetlen, hiszen ezeket a szervezetünk nem tudja előállítani.

Mozgás, mozgás, mozgás

A WHO legfrissebb ajánlása felnőtteknek heti legalább 150-300 perc, gyerekek és tinédzserek számára pedig napi legalább 60 perc testmozgást javasol a testi és lelki egészség megőrzése érdekében. Lehetőség szerint óránként szakítsuk meg a munkát. Egyszerű nyújtó, átmozgató gyakorlatokkal frissítsük fel magunkat és tornáztassuk meg a szemünket is.

Ha nagyon belemerülnénk a munkába, állítsunk be a telefonunkon az időzítőt, hogy rendszeres időközönként figyelmeztessen: eljött a felfrissülés és a folyadékpótlás ideje.

Ha pedig a gyerekek is otthon vannak, használjuk ki a lehetőséget, mozogjon együtt a család!

Forrás: Noguchi Porter Novelli

Hasonló cikkünk:

Sokan feladták az egészséges étkezést a második hullámra

 

Hozzászólások