Mint minden gépezet, a kompresszorok sincsenek biztonságban a különböző meghibásodásokkal szemben. Ha valamit használunk, akkor idővel a környezetünk hatni fog rá, az alkatrészek elhasználódnak. Az egyik leggyakoribb probléma, ami a kompresszorokat érinteni szokta, az a kondenzáció, ami felhalmozódik a rendszerben. Nem kell kétségbeesni, van néhány szabály, amit követve és betartva megelőzhetjük a problémát és a komolyabb meghibásodásokat.

kondenzacio

Soha ne becsüljük alá a kárt, amit a kondenzáció okozni tud! A következetlen száraz levegő áramlása gondokhoz vezethet. Például a nedvesség el tudja mosni a gépolajat a légszerszámokat kiszámíthatatlan teljesítményt és leállást okozva. A víz jelenlététől berozsdásodhatnak a csövek, apró darabok válhatnak le, amik szórakozhatnak a rendszerrel. A légszárítók és a belső szűrők nem fognak működni, ha bejut a víz. Illetve a víz be tud szivárogni magába a kompresszorba, és teljesen tönkre vághatja a gépet.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kondenzáció mértékét befolyásolják az időjárási tényezők

Ez azért van, mert a nedvesség mértéke függ a levegőtől, ami átmegy a kompresszoron. Ezt meghatározza, hogy mennyire párás az idő és a hőmérséklet. Mindig döntsük vagy emeljük meg a fő levegőztető csövet, hogy pár centivel megemeljük a levegő áramlásának irányába. A legtöbb vizet így fel tudjuk fogni egy mély helyen, ahonnan le tudjuk csapolni.

Mindig szereljünk be egy szelepet a kondenzáció előtti lefolyóba. Így biztos lehet benne, hogy a lefolyó rendesen működik, és így könnyebben is lesz karbantartani.

A vakon végzett leeresztése a csöveknek nem egy jó ötlet, hiszen így nem lehet biztosan meghatározni, hogy a lefolyók jól működnek-e.

Ilyen légcsőrendszert érdemes választanunk

Futtassunk egy vonalat a levegő felhasználó ponttól a légcső tetejéig. Minden alkalommal innen vegyük a levegőt, amikor a levegőhasználatot vizsgáljuk. Ez megnehezíti a kondenzációnak, hogy a felszerelésig eljusson, ami a sűrített levegőt használja. A levegőt sohasem közvetlenül az alsó részről vegyük. A szellőztető nyílásnak a tetején kell elhelyezve lennie. Ha így teszünk, a kondenzáció elkerül a csőtől, és levegőt felhasználó csatlakozás alatt formálódik meg.

Minden esetben szereljünk be csepegtető lábakat a csőelosztó rendszerbe. A csepegtető láb szintén egy cső, ami lefelé nyúlva a levegő vonalától összegyűjti a kondenzációt a légcsövekből. A csepegtető lábaknak a mélyebb pontokon kell elhelyezkedniük, illetve minden olyan helyen, ahol a csövek kültérről jönnek beltérre.

A rozsdamentes acél a legjobb választás a légcsőrendszerre, ami nem olajozott kompresszorral működik. Habár az olaj elszállítása a kompresszorból nem szerencsés, mégis csökkenti az esélyét a korróziónak az olyan rendszereken, amik hagyományos fekete vascsöveket használnak. Az olaj átvitelének hiánya egy nem síkosított rendszerben a kondenzációt túlságosan agresszívvá teheti.

A kondenzáció eltávolítása a rendszerből környezeti gond lesz, ha olajozott kompresszorokkal dolgozunk. A két opciónk, ami van, hogy összegyűjtsük az olajos vizet, majd fizetünk egy cégnek, hogy helyes úton szabaduljanak meg tőle. A másik megoldás, hogy vegyünk egy olyan terméket, ami kezeli az olajos vizet.

További információért, segítségért és bármiért, ami kompresszorokkal kapcsolatos, forduljunk a btkkft.hu oldalhoz.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások