Teltház várta a február 17-i irodalmi estet a New York Művész Páholyban, melynek keretében Juhász Anna, az esemény házigazdája Márai Sándor életéről, munkásságáról beszélgetett a meghívott vendégekkel.

A Művész Páholy irodalmi estjének vendégei között szerepelt Csorba László történész, Fried István irodalomtörténész, Paál Zsuzsanna képzőművész és Nagy-Kálózy Eszter színművész. Sajnálatos módon Szőnyi Zsuzsanna, Márai Sándor egykori barátja betegség miatt nem tudott részt venni a beszélgetésen. Az irodalmi est a hagyománnyal ellentétben a New York Palota, Boscolo Hotel ROMA termében volt, mivel közel ötszázan igazolták vissza, hogy részt szeretnének venni az eseményen.

A szervezők Szőnyi Zsuzsanna jelenlétét azzal próbálták pótolni, hogy egy részletet vetítettek le egy dokumentumfilmből, ahol Márai Sándorról mesélt. Zsuzsanna a híres írót apja, Szőnyi István által ismerte meg, amikor kikísérte őt az állomásra. Ekkor Márai Sándort ellenszenvesnek és tartózkodónak ítélte meg, másrészt azt gondolta, hogy ő nem ér fel a híres íróhoz. 1949-ben azonban, amikor már mindketten emigrációban éltek Olaszországban, minden megváltozott. Szőnyi Zsuzsanna már nem tartotta magát kevesebbnek Márainál, így már attól sem félt, hogy beszélgetésbe elegyedjen vele. Így kezdődött barátságuk, ami Márai Sándor haláláig tartott.

A beszélgetések során a részvevők felelevenítették Márai Sándorral való találkozásukat. Fried István megosztotta velünk, hogyan lett a fiatal bohém íróból egy társaságban visszahúzódó, mogorva férfi. Elmesélte azt is, hogy New Yorkban milyen nehézségekkel kellett megküzdenie azért, hogy könyveit magyarul adja ki. Ezt az író a Halotti beszéd című versében is kifejtette: „Az ohiói bányában megbicsaklik a kezed, A csákány koppan, s nevedről lehull az ékezet”.

Képeket láthattunk az író olaszországi utazásairól, miközben Csorba László történeteket mesélt el a mogorva, de nyomdakészen beszélő Márairól. Azt is megtudhattuk, hogy fontos volt neki a magyar nyelv megőrzése az emigráció évei alatt is. Ennek érdekében minden reggel Vörösmarty Mihály és József Attila verseit olvasta. Nagy-Kálózy Eszter az Eszter hagyatéka című hangoskönyvről és filmről is beszélt. Paál Zsuzsanna képzőművész a Négy évszak című műnek a hónapjaihoz készített festményeket. Később ebből a könyvből egy színházi előadás is készült.

Másfél óra alatt röviden megismerhettük egy ember életét. A legfontosabb mégis az, hogy Márai Sándor művei által mit mond el nekünk, és hogyan tud ránk hatni.

Gálová Monika

2014. február 22.

Hozzászólások