Húsz mozgássérült – szájjal és lábbal festő, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élő – valamint húsz ép képzőművész képei először a Magyar Nemzeti Galériában voltak láthatóak 2012 őszén, miután az alkotók közösen alkottak egy hónapon keresztül a képzőművészet hazai fellegvárában a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Poli-Farbe festékgyár kezdeményezésére. A rendhagyó tárlat, amelyhez időközben további művészek csatlakoztak, február 17-től Pécsett is megtekinthető a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában.

“Fontos, hogy a fogyatékossággal élők művészi teljesítményük által is példát adjanak a társadalomnak” – mondta Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár az “Újrafestett valóság” című kiállítás pécsi megnyitóján a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában. – “Példamutatás ez a kiállítás is, mely megerősíti, hogy a fogyatékossággal élők kiemelkedőt tudnak alkotni, ha segítséget kapnak. A segítségadás pedig a mi kötelességünk” – emelte ki Fülöp Attila, aki a megnyitón méltatta a közös összefogás erejét, amelynek köszönhetően folytatódik az esélyegyenlőségi kiállítás. Hozzátette: példa nélküli, ahogy a mozgássérült és az ép alkotók egy térben dolgoztak egymást segítve, inspirálva.

– Az „újrafestett valóság” kifejezés arra utal, hogy a kiállítást körbejárva a többségi társadalom másként, új nézőpontból gondolhat a mozgássérült művészekre és alkotásaikra – mondta Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta: a kiállítás egy misszió, amely segít bebizonyítani, hogy a fogyatékossággal élők is értékes tagjai a társadalomnak, az épekkel azonos teljesítményre képesek, ha azonos feltételeket kapnak.

Az alkotások döntően hazai gyártmányú Poli-Farbe festékek, színező tinták és más anyagok felhasználásával készültek, így a művészeknek a hagyományostól eltérő technikával is meg kellett küzdeniük. Az alkotások olyan közös értékek mentén születtek meg, mint a hagyománytisztelet, a természetszeretet, a sokszínűség és a kreativitás. A kortárs ép művészek különböző módon járultak hozzá a kiállítás sikeréhez: néhányan régi műveiket gondolták újra, sokan közösen is alkottak, s egymás műveit egészítették ki. A tárlat eklektikusra sikeredett, az urbánus tájképfestészet mellett az absztrakttól a gesztusfestészeten át a figuratív alkotásokig terjed a kiállított művek skálája.

A kiállítás 2014. február 17-től március 10-ig a Zsolnay Negyed – E78-Kemence Galériában tekinthető meg. A belépés díjtalan.

Szöveg és képek forrása: KRQ Kommunikációs Kft.

2014. február 22.

Hozzászólások