Kamara kiállítás nyílt a kecskeméti Művész Kávézóban Szappanos István festőművész alkotásaiból. A művésztanárral egykori tanítványa, Harsányi Zsuzsanna festőművész-társ beszélgetett.

Rendhagyó és nagyon különleges volt ez a beszélgetéssel egybekötött kiállítás megnyitó. Volt-e már hasonló kiállítás megnyitód pályafutásod során?

Újszerű volt ez a kezdeményezés. Nem volt még ilyen az életemben.

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen meghitt beszélgetéssel tegyétek még színesebbé ezt az örömteli eseményt?

Harsányi Zsuzsanna ötlete volt, és én nagy örömmel fogadtam kiállításom megnyitásának ezt az új formáját.


Tudjuk, hogy Harsányi Zsuzsanna egykor tanítványod volt. Több alkotótelepen is együtt munkálkodtatok már. Milyen érzés volt most, mint művésztárssal beszélgetni vele, feleleveníteni az alkotótelepek élményeit?

Jóleső érzés volt, mert az alkotótelepeken is sokat beszélgetünk és ez a beszélgetés ezek szerves folytatása volt.


A kiállított festmények Bugacon, Lakiteleken és a mindig varázslatos Bükkben, Bükkzsércen születtek. Ezek a helyszínek lehetőséget adnak az élményszerzésre, a varázslatosan szép természeti jelenségek, hangulatok megörökítésére. Mit jelent számodra a természetben történő festészet?

Számomra a festészet örömteli állapot, amelyben élményeimet, gondolataimat akarom színekbe, formákba transzponálni. Szeretem a hajnalok, kora esték párába merülő szépségét a hegyekben, a búzatáblák fölött, a vízpartok közelében. Hiszem, hogy az általam megélt forma- és színképzetek másoknak is örömet jelentenek. Műveimben vállalom a szép esztétikumát, hiszen a természet és annak jelenségei varázslatosan gyönyörűek.

Összefoglalnád néhány gondolattal az ars poeticádat?

Műveimben a zeneiséget és a belső fényt keresem. Vallom, hogy a szép hangzás a színek tisztaságában rejlik.


Milyen technikával készültek a kiállított alkotásaid?

A kiállított festmények, szám szerint 21 kép, olaj technikával készültek, melyek zöme festőkéssel történő képépítés.

Ezek közül az alkotások közül mely művek állnak legközelebb a lelkedhez?

A legkedvesebb képeim talán a Körtés csendélet és a Bükkzsérci panoráma. De nagyon kedvesek számomra a Vadíriszek, Az izsáki buckás, az Egyedül című alkotásaim is.


Úgy tudom, hogy édesapád alkotásaiból tervezel egy kiállítás létrehozását. Hol lesz ez a kiállítás és mikor?

Nagy öröm lesz számomra édesapám alkotásainak kiállítása. A megnyitót március közepére tervezzük, és a Művész Kávézó ad helyet a képek bemutatására.

Köszönöm szépen a beszélgetést. Jó egészséget, sok inspiráló élményt és gyönyörű alkotásokat kívánok! A kedves közönséget pedig hívom, hogy jöjjenek és gyönyörködjenek a festményekben!

Almási Zsuzsanna
2014. február 22.

Hozzászólások