Metamorfózis címmel nyílt meg – az alkotó hetvenedik születésnapján – a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Dömötör Mihály fotóművész kiállítása. Az alkotó közel félszáz képén megörökített angyalábrázolások rólunk, fényképek nézőiről is szólnak, nekünk, a befogadóknak.


Az első metamorfózis akkor történik, amikor a művész lelket lehel az anyagba: a kőtömbből, a fából szobor lesz; a második, amikor Dömötör Mihály fényfestészete révén az angyalszoborról önmagán túlmutató jelentést hordozó fénykép készül – vázolta fel az alkotás folyamatát a tárlatot megnyitó Simon Ferenc. A Bethlen Gábor Református Gimnázium mesterpedagógusa hozzátette: Dömötör Mihály a téridő festője, a fény és az árnyék, a fekete és a fehér árnyalatainak poétája. A fényképezőgép a fotóművész ecsetje, ezzel hordja fel az anyagot a képre, amelynek két összetevője van: a tér, vagyis a szemlélet, és a nézőpont, hogy honnan, mit és hogyan fotóz, lát és láttat – fogalmazott Simon Ferenc.

Dömötör Mihályt – aki kiállítását képi esszéként határozta meg –, a téma akkor ragadta meg, amikor a Keresztparafrázisok. A XII. stáció című kiállításának fotóit készítette, s a keresztek mellett gyakran látott angyalszobrokat is.

A művész abban bízik, hogy a lelkünkben lakó angyalok képileg megörökítve, összegyűjtve és fotóként bemutatva maradandó esztétikai élményt nyújtanak a kiállítás látogatóinak. A kiállítás zenei közreműködői Almási Enikő, Mohai Szilárd és Vágó János Bessenyei- és Príma-díjas kürtművész voltak.

A tárlat április 19-ig tekinthető meg az Emlékpont galériájában.

Az Emlékpont honlapja

Korábbi Emlékpont-kiállításokról szóló cikkeink: Óbudán láthatóak a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott műveiMegnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Forrás: Emlékpont

 

Hozzászólások