A napokban Kecskeméten járt az észak-kelet olaszországi Gorizia tartomány egyik jeles hagyományőrző civil szervezetének delegációja. A Gianfranco Simonit vezette Történelmi Kutatóosztály a San Martino del Carsoban működő Karszt-i Barlangászcsoport keretében az első világháború idején oly kegyetlen csaták tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be.

Ennek híre jutott el már korábban a Kecskeméti Katona József Múzeumhoz, amelynek munkatársai egy jó ideje elszántan készülnek az I. világháború kitörése centenáriumának méltó megörökítésére. Mint arról már híradások születtek, a témavezető kurátorok:  Bognár Anikó és Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin irányításával készülnek Kecskemét és egyúttal a térség e   kiemelkedő kiállításának megvalósítására. A „Hazatérnek…”  címmel tervezett nagyszabású vállalkozáshoz elsőként csatlakoztak a legendás Doberdói fennsíkhoz közeli kisvárosban tevékenykedő olaszországi hagyományőrzők.

Magyar részről a kecskeméti szakembereket  már elsőként neves  gyűjtők:  Máday Norbert és a szegedi Szanka József segítik, személyükben is osztoztak a mostani megbeszélés alkalmával. A tél végi olaszországi látogatást követő mostani munkanap további résztvevői a Meritum Egyesületet képviselő Csáki Béla és Murányi Gábor voltak.

Az újabb, immár számos konkrétummal és részlet-kidolgozással gazdag megbeszélésen  jelen volt Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere is. A kecskeméti szakemberek ezekben a napokban már a Duna-Tisza köze további gyűjteményeit  és adományozóit keresik fel sorban, és szervezik a kiállítás majdani további helyszíneit, így is bővítve az együttműködők körét.

Szöveg és fotó: Dr. Kriston Vízi József

2014. június 2.

Hozzászólások