Romuzika elnevezéssel újabb foglalkozássorozat lehetőségét teremtik meg Kecskeméten. Kik? A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai az elkövetkező hetekben. Ezúttal a Belvárosi Óvoda és Általános Iskola Damjanich János Általános Iskolájában tartanak programot.

A TOP-6.9.1.-16-KE1-2017-00001 pályázat keretében megvalósuló program során a résztvevő gyermekek tradicionális roma hangszereken történő zeneoktatáson vehetnek részt. Az összesen 25 alkalommal zajló foglalkozássorozat már januártól hetente zajlik majd. Ősszel, a kecskeméti EsélyNapon közös fellépéssel zárul.

A Romuzika elsődleges célkitűzés a roma zenei kultúra népszerűsítése. Emellett az esélyteremtési iroda által szervezett program célja a fiatalok heti szintű foglalkoztatása, oktatása, szemléletformálása a zene segítségével. Továbbá tehetséges fiatalok felfedezése és támogatása. A zeneoktatás Radics Sándor és Gulyás Jenő cimbalomművészek, valamint Jóni György hegedűművész közreműködésével valósul meg.

Az iskola mintegy 500 ezer forint értékű hegedűket és egy cimbalmot tartalmazó hangszercsomagot kap a foglalkozássorozat idejére. Ezt 2020. január 8-án, szerdán 11.00 órakor Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke adja át Tóth Józsefnek, a Damjanich János Általános Iskola tagintézményegység-vezetőjének.