POSZT 2016 – A kecskeméti Katona József Színház tarolt a POSZT-on! Kecskemétre került a Pécsi Országos Színházi Fesztivál fődíja! A legjobb előadás a Macska a forró bádogtetőn című produkció lett, a legjobb színésznőnek járó díjat pedig Trokán Nóra érdemelte ki ugyanebben az előadásban nyújtott alakításáért. Ám ezzel még nem ért véget a díjeső: a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díját Csombor Teréz vehette át szombat este, a fesztivál ünnepélyes záróeseményén.

 

poszt5

Pécsi Nemzeti Színház

Erős mezőnyben érdemelte ki a szakma és a közönség elismerését a Kecskeméti Katona József Színház társulata. Kiss B. Attila Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz előadást tekintett meg, hogy kiválaszthassa azt a 16-ot, amely végül az idei POSZT versenyprogramját alkotta. A 6 nagyszínházi és 10 kamaraszínházi produkció közé két kecskeméti előadás is bekerült: Örkény István Tóték című darabját Rusznyák Gábor, a tavaly novemberben bemutatott Macska a forró bádogtetőnt pedig Zsótér Sándor rendezte. Mindkettő nagy siker lett „otthon” – az évad során pillanatok alatt elkeltek a jegyek mindkét produkcióra.

 

poszt1

 

A POSZT díjait a Szakmai Tanácsadó Testület által delegált Szakmai Zsűri, a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület által delegált Színészzsűriből, illetve a Pécs polgármestere által kisorsolt Közönségzsűriből összeálló Zsűri ítélte oda, amelynek tagjai a fesztivál ideje alatt minden versenyelőadást megtekintettek.

Csombor Terézzel beszélgettünk a Pécsi Országos Színházi Találkozó hangulatáról, örömteli pillanatairól.


Mennyire kellett külön készülnötök erre a megmérettetésre?

Nem kellett sokat készülnünk rá külön, hiszen egész évadban játszottuk Kecskeméten a Macska a forró bádogtetőn című darabot. Előtte átbeszéltük a rendezővel az esetleges javítanivalókat, aztán ismerkedtünk a helyszínnel, bejártuk a színpadot. Jól összeszokott színészcsapat vagyunk, számíthattunk egymásra.

Milyen volposzt04t a pécsi közönség?

Nagyon jó közönségünk volt. Úgy tűnik, vájtfülűek ültek a nézőtéren. Velünk együtt lélegeztek, “vették a lapot”, szinte szárnyalt az előadás általuk. A végén nagy vastapsot kaptunk, négyszer tapsoltak vissza bennünket. A szakma részéről is csak dicséretet kaptunk. Ahogy visszaemlékszem, utoljára fiatal koromban kaptam ennyire őszinte és  lelkes elismerő szavakat a színészi játékomért. Nagyon jólesett.

Hogyan élted meg a díjátadás izgalmas pillanatait?

Nagyon boldog voltam, örültem az oklevélnek és a szobrocskának is. (Annak ellenére, hogy sokáig nem találták a nekem járó díjat, de aztán meglett!!) A legnagyobb örömöm az volt, hogy végre megmutathattam magam prózai szerepben is, éppen ezért kaptam a díjat. Úgy hiszem, kissé beskatulyáztak engem az énekes szerepkörbe, amit nagyon szeretek, de szívesen kipróbálnám magam prózai vagy drámai szerepekben is.

Szerinted mitől volt olyan jó ez az előadás?

Elsősorban Zsótér Sándor nagyszerű, körültekintő rendezésének köszönhetjük a sikert. Szakmailag jól felkészült, jó pedagógus, nagyszerű empátiakészséggel rendelkezik, mindenkivel törődik, őszinte emberi kapcsolatokra és színjátszásra törekszik. Aztán meg mindenki igyekezett kihozni magából a legjobbat.

 

poszt3

 

Milyen szerepek várnak rád a következő évadban?

Három szerepről tudok eddig. Én leszek a János vitézben a boszorkány, azaz Iluska mostohája, a Család ellen nincs orvosság című darabban játszom egy karakterfigurát, és egy mesedarabban is szerepelek, amely Donizetti zenéjére épül: És közben szól a dal 2.

Mit tervezel a nyárra? Bizonyára jut időd pihenni is.

Talán csak egy-két nyári fellépés vár rám, ezért el is terveztem, hogy felújítom a lakásomat. Szeptemberben új életet kezdek, szép új lakásból indulok majd el minden nap a színházba.

Sok örömet kívánok a felújított, csinos lakásodban is, és a következő évad színészi produkcióiban is! A közönség mindenesetre nagyon várja, hogy a “Város kedvence”, azaz Csombor Teréz gyakran fellépjen a kecskeméti színpadon – akár énekes, akár prózai szerepekben. Jó pihenést kívánok a nyárra!

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások