Világhírű musical elevenedik meg a Miskolci Nemzeti Színház színpadán! Szőcs Artur rendezésében láthatja a közönség a Hello, Dolly! című előadást november 16-án a Nagyszínházban. Az örökzöld musical népszerű dallamaival önfeledt kikapcsolódást ígér, és rámutat, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni.

A rendező, Szőcs Artur elmondta, ha van egy színházban két olyan színésznő, mint Nádasy Erika és Seres Ildikó (akik váltott szereposztásban a címszerepet játsszák), akkor nem is kérdés, hogy a Hello, Dolly! bekerül a repertoárba. – Egy rendezőtől hallottam valamikor azt a mondatot, hogy a színháznak olyannak kell lennie, mint a legjobb étteremnek: akkor kínáljon spárgát, amikor annak szezonja van. Mi azért vettük elő ezt a musicalt, mert két nagyszerű színésznőnk van erre a szerepre, egy nagyon erős férfi karakterünk Gáspár Tibor személyében, a társulat pedig minőségi játékkal keretezi a főszereplők történetét – emelte ki Szőcs Artur.

Azt azonban hangsúlyozta a rendező, hogy rengeteg munka eredménye az, hogy a nézők egy légies, felhőtlen előadást lássanak a színpadon. Hozzátette, egy olyan musicalt rendezni, mint a Hello, Dolly! valóban jutalom és nagy öröm, de mindenki keményen dolgozik azért, hogy a közönség majd igazán jól szórakozhasson. A tervezett látványvilág kapcsán megjegyezte, a klasszikus filmekből – mint a Hello, Dolly!, a New York, New York vagy akár A keresztapa – nagyon erős képek maradtak meg benne a régi New Yorkról, másrészt pedig a rajzfilmek világa adta az inspirációt a darab képi világához. – Nagy mese- és rajzfilm rajongó vagyok – állítja Szőcs Artur. – Emlékszem, már fiatal felnőtt voltam, amikor a szüleim rám szóltak, hogy most már nem kellene mesét olvasnom és rajzfilmeket néznem. A Hello, Dolly! történetében minden korosztály a saját meséjét fedezheti fel. Ha hosszú évekig műsoron lehetne tartani ezt az előadást, azt gondolom, együtt nőhetnének a történettel a fiatalok, és minden korszakukban másként szólna hozzájuk ez a musical.

Nádasy Erika elárulta, soha nem volt alkalma még kipróbálni magát primadonna szerepben, de már várta ezt a lehetőséget. – Soha nem voltam hiú, de most nagyon tudok örülni ezeknek a gyönyörű jelmezeknek. A szüleim szerintem azt gondolják, hogy addig nem is igazi színésznő valaki, amíg nem játszott el egy „szépruhás-nagykalapos” szerepet. Most végre szerintük is színész lehet belőlem, és büszkék lehetnek rám – mondja nevetve a színművésznő.
A szerepről szólva hozzátette, egyáltalán nem áll távol tőle Dolly karaktere. – A sokszor kissé erőszakos határozottsága, a forgószél természete, humora és öniróniája gyakran emlékeztet saját magamra. Ráadásul Dolly állandóan fecseg, pletykál, de ártatlan mondatai között mindig elrejt verbális atombombákat. Ahhoz, hogy ezek a mondatok a színpadon valóban robbanjanak, nagyon koncentráltnak kell lenni és oda-vissza tudni a szöveget! Ezért technikailag is nagyon komoly munkát jelent megformálni ezt a nőt – meséli Nádasy Erika.

Seres Ildikó Jászai-díjas színművésznő szerint minden fifikájával és ravaszkodásával együtt igen szerethető nő Dolly. – Nagy játékos! Bámulatos, hogy manipulálja az embereket, de a tettei mögött nincs ártó szándék. Ez fontos! Házasságszerzésből él, de ez egyben a szenvedélye is. Roppantul élvezi, amit csinál, ő is épp úgy a szakmája bolondja, mint én. Ez mindenképpen közös bennünk! – mondja Seres Ildikó. – Én viszont a való életben kerülöm a játszmákat. Talán ezért is nagy élvezet Dolly bőrébe bújni – tette hozzá.

Thornton Wilder-Michael Stewart-Jerry Herman
Hello, Dolly! – musical
Rendező: Szőcs Artur

Miskolci Nemzeti Színház

Bemutató: 2018. november 16.

Dolly, a korán megözvegyült asszony a legtehetségesebb házasságszerző; mindenkinek társat talál. Ő maga viszont magányosan él. Ezért elhatározza, hogy legújabb ügyfelét, Horace Vandergeldert megszerzi magának. A legkülönbözőbb őrült ötleteket eszeli ki, hogy meggyőzze Horace-t: ő az egyetlen asszony, aki egyáltalán szóba jöhet társkeresés céljából. Miközben ezen dolgozik, csak úgy mellékesen segít másoknak is rátalálni a boldogságra. Az örökzöld musical népszerű dallamaival önfeledt kikapcsolódást ígér, és rámutat, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

Hozzászólások