A negyedik részben a jó öreg John McClane-nek a lányával gyűlt meg a baja, így kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy ezúttal a másik gyerekkel legyen valami bonyodalom. A sztori tényleg igazán röviden összefoglalható. John Moszkvába utazik, hogy segítsen a bajba került fián, majd odaérkezve rájön, hogy ifjabb McClane egy CIA ügynök, és egy nagyszabású küldetésen dolgozik éppen. A fiú persze nem örül az apjának, hiszen nem túl rózsás a viszonyuk, ráadásul be akarja bizonyítani, hogy egyedül is remekül boldogul. Persze végül kiderül, hogy jó az öreg a háznál, mert apuci nélkül Jack nem tudna megbirkózni az orosz gengszterekkel, na és azzal a néhány tonna urániummal, ami a film végén Csernobilban várja hőseinket.

Ezt a filmet nem a sztoriért fogjuk szeretni, az biztos. Az akciójelenetek ellenben jól néznek ki, aki kedveli ezt a műfajt – mint mondjuk én – annak valószínűleg tetszeni fognak. És persze a Die Hard 5-nek van még egy nagy pozitívuma: Budapesten forgatták. Tavaly hónapokon át dühöngtünk, mikor Bruce Willis miatt lezárták a város különböző forgalmas részeit, de azért izgatottan vártuk, mennyire lesz felismerhető a főváros a mozivásznon. Örömmel jelenthetem, hogy remekül felismerhető. A Kálvin téren anno heteket álldogáló szovjet emlékmű csak két másodpercet kap, de a rakpart főszereplő egy autósüldözés során, John Ferihegyen vesz búcsút a lányától, és a Szépművészeti Múzeumot is annak rendje és módja szerint felrobbantják.

Magyar színészeink is megcsillogtathatták a tehetségüket: Ganxsta Zolee arca többször is felvillan néhány másodperc erejéig, miközben elszántan autót vezet, Árpa Attila keményen néz, majd szitává löveti magát, Kamarás Ivánnak Bruce Willis eltöri az orrát, és Fenyő Iván is feltűnik a 26. statiszta szerepében. Nekem örömet okozott, hogy egy hollywoodi produkcióban láthatom azokat a helyeket, ahol nap mint nap járok, ráadásul boldog voltam, mikor felfedeztem azt a részt, amelynek a forgatását egy nyári estén érdeklődve figyeltem az Erzsébet híd lábánál. Szerintem már csak Budapest miatt is érdemes megnézni a filmet.

Egyébként tényleg nem nagy durranás, szóval ne hasonlítsuk össze az eredeti trilógiával, mert akkor sírni támad kedvünk. A negyedik részhez képest viszont határozottan magasabb lett a színvonal. Van benne néhány vicces mondat, és Bruce Willis bebizonyítja, hogy még mindig jól áll a gépfegyver a kezében. Ráadásul John McClane jó öreg fehér trikója is visszatér: ahogy haladunk előre a történetben, úgy lesz egyre koszosabb és véresebb.

A Die Hard 5 nem jó, de láttam már sokkal rosszabbat is. Bruce Willis pedig még mindig Bruce Willis, tehát John McClane is még mindig John McClane. Ifjabb McClane így felel filmbeli apjának, mikor az egy régi fegyverről kérdezi: „Retró darab. Pont mint te.” Bruce tényleg retró. De én szeretem a retrót.

Weninger Andrea

Hozzászólások