2017. augusztus 19-22 között idén tizedik alkalommal rendezték meg a Rózsa- és Virágkiállítást Kecskeméten, a Városháza Díszudvarában. A szervezők a Hírös Kertész Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Rózsahölgyek Társasága, a védnök kertészetek és cégek, az önkéntesek, valamint a Városháza munkatársai voltak. Nekik köszönhető, hogy az összegyűlt vendégek igazán gyönyörködhettek a „Hírös mező virágai” címet viselő virágkiállításon.

 

A kiállítás fővédnökei Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, és dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke. A védnökséget vállalták:

Győri András, Kecskemét Megyei Jogú Város főkertésze
Kiss János evangélikus lelkész
Dr. Feczák László görögkatolikus lelkész

A virágkiállítás megnyitóján részt vett dr. Jeney Gábor, a Kecskeméti Főplébánia plébánosa, aki megáldotta és megszentelte a csodálatos kertet. Lévai Jánosné képviselő asszony és Mák Kornél alpolgármester egyúttal Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony képviseletében is jelen volt. Mindketten köszöntötték a kedves megjelenteket.

Mák Kornél alpolgármester, háttérben a Rózsahölgy duó

Hagyomány már, hogy évente díszvendége is van a kiállításnak, neves művészek, közéleti személyiségek. Az idén a müncheni Malteser Hilfsdienst küldöttsége látogatott el Kecskemétre: Maria Clary, Michael Dzeba, Regner Florian. A nap folyamán a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezete együttműködési nyilatkozatot írt alá velük. 

A Rózsahölgy Duó gitárjátékával és énekével színesítette a rendezvényt, hozzátéve még egy kis virágos hangulatot a látványhoz.

Lévai Jánosné a köszöntőjében hangsúlyozta:

„Bízom benne, hogy a „Hírös mező virágai” című virág- és rózsakiállítás feledteti a nehéz hétköznapokat, erőt ad a nehézségek elviseléséhez, mosolyt, jókedvet vált ki az idelátogatókban, akik maradandó élményt kapnak Kecskeméttől, a Rózsahölgyektől. Kívánok Önöknek nyugodt, szeretetben megélt ünnepet, nagyon jó egészséget. Ezt kívánom Kecskemét város valamennyi polgárának is!”

Lévai Jánosné önkormányzati képviselő

A képviselőasszony a másnapi ünnepről, augusztus 20-ról is szólt:

„Augusztus 20-án Szent István államalapító királyunkat is ünnepeljük, aki 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén hunyt el. Mindannyian, akik itt vagyunk, tudjuk, hogy Szent István fölajánlotta drága hazánkat a Szűzanyának. Azóta is büszkék vagyunk arra, hogy országunk Mária országa. Legyünk méltóak erre a jelzőre. Annak a nemzetnek, amelynek nincs múltja, nem lehet jelene és nem lehet jövője sem! Mindannyiunk számára fontos, hogy lássuk meg a jót a jelenben.”

A négynapos rendezvénysorozat részeként 19-én este 18.00 órakor a Lakó Sándor Kamarazenekar adott koncertet régi zenékből.

A Lakó Sándor Kamarazenekar koncertje

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk tiszteletére a Nagytemplom előtt egy virágos koronát állítottak ki, majd a délelőtti ünnepi szentmisét követően rózsaszirmok hullottak alá a Nagytemplom tornyából. Csodás látvány volt.

Hétfőn, augusztus 21-én a Rózsahölgyek VI. nemzetközi találkozóját szervezték meg, ahol egy különös gasztro program várta a résztvevőket, pusztai ételeket kóstolhattak meg új „ködmönben”.

14.30-tól Bangó Margit Kossuth-díjas művésznő lépett fel, aki csodálatos dalaival és énekhangjával örvendeztette meg a jelenlévőket, majd rövid beszélgetés közben vallott – többek között – a virágokhoz fűződő szeretetéről.

Bangó Margit nótaénekes

Ugyancsak hétfőn, este 18.00 órakor Radics Sándor Európa-díjas cimbalomművész előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Augusztus 22-ére, keddre gyermekprogramot szerveztek, hogy a legkisebbek is igazán élvezhessék a kertet. Megválasztották az Alföld legszebb virágszálát, az ügyességi versenyen pedig kiderült, ki a legügyesebb „Hírös betyár” a fiúk közül. Volt még bábelőadás, lovaskocsikázás és tombola is.

Kedd este a Kert idei záróakkordja 18 órakor a Novum Kamarazenekar szép koncertje volt.

A kedves közönség…

 

Köszönet mindenkinek a szervezésért, csodálatos rendezvény volt Kecskeméten a Virág- és Rózsakiállítás a Városháza Díszudvarában!

 

 

Hozzászólások