„NYITUNK!” Országos kiállítással és molinókampánnyal nyitnak a közművelődési intézmények! – A Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agóra részvételével, valamint az akcióhoz kapcsolódó közel ezer közművelődési intézménnyel május 15-én 10.00 órától országos közművelődési megnyitó eseménysorozatot valósít meg.

nyitunk

A Nemzeti Művelődési Intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. A koronavírus-járvány alatt az állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet olyan fejlesztésekkel segítette az országos közművelődési hálózatot, mint aszakkor.hu tudásmegosztó felület, amelyen több mint harmincezren mélyültek el az online kézműves szakkörök világában.

Vagy a Jógyakorlaton.hu online felület, amelyen hétről hétre több ezer kulturális szakember részvételével tartott online értekezletet, és adott lehetőséget a bemutatkozásra a települési jó gyakorlatokat (kirakatkiállítás, online mesemondás, virtuális tojáskeresés stb.) bemutató szervezeteknek. A honlap a tudásmegosztáson kívül a szakemberek számára szakmai segítséget és mentális megerősítést nyújtott a világjárvány alatt.

A közművelődési intézmények, közösségi színterek a helyi kulturális élet fáradhatatlan motorjai. Éves szinten országosan közel 70 milliós nagyságrendben fogadják a látogatókat, a rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyben elérhető kulturális élet megteremtéséhez.

Május 15-én 10.00 órától – a közművelődési helyszínek újranyitásának alkalmából – a Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agórával együttműködve országos megnyitó eseménysorozatot hirdet. A közös akció központi eseménye egy, a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás, mely 15 egymással megegyező példányban készült el, és az ország 15 pontján egy időben nyílik meg.

Nyitunk! A figyelemfelkeltő megnyitósorozatot a meghirdető intézmény minden csatlakozni kívánó közművelődési intézményre és közösségi színtérre kiterjesztette.

A helyszínek a Nemzeti Művelődési Intézet által 1000 példányban elkészített „NYITUNK” feliratú molinót igényelhetnek. Ennek kihelyezésével az intézmények és a színterek az országos megnyitóhoz való csatlakozásukat fejezhetik ki. Az akció sikerét mutatja, hogy alig huszonnégy óra alatt közel 400 közművelődési helyszín élt a lehetőséggel, és igényelte a „NYITUNK” feliratú molinót.

A kiállításmegnyitót megelőzően Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszönti a résztvevőket.

A kiállításmegnyitót követően helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódik az országos kulturális kapunyitogató program.

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ az Országos Közművelődési Nyitányon május 15-én, szombaton a következő programokkal készül:

A megnyitó ünnepségen a kulturális központ előcsarnokában 10.00 órától ünnepi köszöntőt mond: Fekete Péter – EMMI kultúráért felelős államtitkár, és Závogyán Magdolna – Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője videóüzenetek formájában.

Továbbá dr. Szeberényi Gyula Tamás – Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Bak Lajos – Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának ünnepi beszéde hangzik el. Ezután zenei nyitányként: Paul Dukas – Fanfare, és Tielman Susato – Renaissance Dance – művei csendülnek fel a Kecskemét Brass előadásában.

Majd az Országos Agóra rollup kiállítás megtekintésére kerül sor. Végül a Kecskemét Táncegyüttes „Ahogy nálunk szokás” – Táncok Kecskemétről és környékéről –című produkciója zárja az országos kulturális kapunyitogató programot.

Országos szinten bővebb információ: Nemzeti Művelődési Intézet (Lakitelek) titkarsag@nmi.hu

 

Korábbi cikkünk a Hírös Agóráról

 

 

Hozzászólások