A babavárás időszakát szokás másállapotnak nevezni. Amellett, hogy a legcsodálatosabb életszakaszok egyike, bizony olyan új kihívások is érik a szervezetet, melyre idejekorán érdemes felkészülni.

Tényleg nagyon sok „más” lesz a kismama életében. A gerincoszlopra igen nagy megpróbáltatások várnak. A törzs izmainak egyensúlyi helyzete megváltozik, és a magzat növekedésével a kismama tartása átalakul. Ahogy cseperedik a kis csemete, a test középpontját körülölelő izomzat terhelése módosul.

csipohordozo

A hormonháztartás változásai miatt felpuhulnak a porcok, lazábbak lesznek a szalagok és az ízületek is. Érdemes a felesleges súlygyarapodást elkerülni. Sokat segít a torna, a helyes tartás mind a várandósság, mind pedig a baba megszületése után.

Fontos a gerinc megóvása

A gerincoszlop védelmére a szülést követően is nagy szükség van. Ilyenkor az édesanyák már sokat hajolnak, felveszik az egyre nehezebb kisbabákat az ágyból. Igen gyakran viszik, hordozzák őket. Ez így is van rendjén. Az édesanya közelsége megnyugtatja a kisbabát.

A közvetlen testi kapcsolat szó szerint életbevágó, ilyenkor sok oxitocin termelődik. Ez a neuro-mediátor anyag erősíti az érzelmi kötődést anya és gyermeke között. Emellett a kézben hordozott baba idegrendszere ideálisan fejlődik a térben mozgás változatos ingerei hatására. De nem mindegy, hogy mekkora terhelés kerül a mama gerincoszlopára.

A megoldás a csípőhordozó

Egyre újabb és újabb hasznos terméket találni a szaküzletek polcain. Hordozókendők, csatos hordozók, mei tai és az egyik legújabb eszköz: a baba csípőhordozó is segíti a csípő és a gerincoszlop védelmét. Nagyon praktikus, könnyen használható, egyszerű fel- és lecsatolni, kis helyen elfér. Lényegében egy vastag öv, amin egy ülőke található. Erre lehet a kisbabát ültetni – akár több pozícióban is.

A terhelés a mama csípőtájékára kerül át, és eloszlik a teljes felsőtesten. Kíméli hátának és vállának izmait is, a gerinc terhelése nem lesz szimmetrikus. Bár csak a csípőn használható – igaz, nem csak egy oldalon –, mégis hatalmas segítséget jelent az egyre súlyosabb csemete cipeléséhez.

Csípőproblémával született babáknak különösen ideális. Az erősen terpesztett pózban ülés segít elkerülni a kellemetlen terpeszpelenka vagy kengyel alkalmazását.

Egyenes derékkal

A megfelelő eszköz kiválasztásával már újszülöttkortól egészen az óvodás évek végéig hordozzák az édesanyák gyermeküket. Van, hogy több testvért is. E hosszú időszak alatt szó szerint igazán sok-sok teher kerül az egész törzsükre. A baba csípőhordozó totyogós kortól való használata nagy segítséget jelent mindennapjaik könnyebbé tételéhez. A gerinc egyenes marad, nincs rossz tartás, elkerülhető a hátfájás.

A kisbaba vagy akár a nagyobb gyermek is a mama közvetlen közelében, a csípőjén van, ám a szülő mozgási szabadsága is megmarad. Mindenki jól és biztonságban érezheti magát. A baba boldogan a mamán, a mama boldogan és egyenes derékkal, hátfájásmentesen. Mindenki csak jól jár.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások