Vasárnap, 2019. április 28-án, vasárnap virágos jókedve volt minden résztvevőnek, aki eljött Halmos Monika gasztrobiológus és táplálkozásszakértő, az ehető virágok szakértője workshop-jára. Monikát a kecskeméti OHANA Gasztroklub és Főzőiskola tulajdonosa és vezetője, Pulai Katalin hívta meg egy közös „virágos” főzésre.

Halmos Monika

A Montázsmagazin már hét éve kíséri figyelemmel Monika tevékenységét. Ezalatt interjúk készültek vele, reklámoztuk a programjait, webáruházunkban kínáltuk termékeit és könyveit. A magazinban – beírva a Halmos Monika nevet – sok hozzá kapcsolódó cikket találunk. Többek között EZT is érdemes elolvasni. 

„Több mint húsz éve kutatom az ehető virágok világát, és ennek köszönhetően ma már Magyarországon elfogadott lett a virág a gasztronómiában. Munkám sikerét talán az is bizonyítja, hogy egyre többen csenik el cikkeimet, képeimet, receptjeimet, és teszik közzé sajátjukként… Úttörőnek lenni nehéz, göröngyökkel teli, alázatos, és nem mindig gyümölcsöző feladat…” – írja a Rózsakunyhó című weboldalán. 

A Rózsakunyhó és a Montázsmagazin barátsága

Nem csak Monikával szerettem volna nagyon találkozni, de az OHANA Gasztroklubbra is igen kíváncsi voltam. Sokat hallottam már róla, és szerettem volna személyesen is megismerni. Nos, az első meglepetésem az volt, hogy én tulajdonképpen ismerem Pulai Katit, a tulajdonost még kislány korából. Jó volt újra látni, és megcsodálni a művét, a szuper és elegáns, jól felszerelt főzőiskolát.

Pulai Katalin, az OHANA Gasztroklub és Főzőiskola tulajdonosa és vezetője

Az első kérdésem az volt, hogy hogyan találta ki ezt a nevet: OHANA.

Az OHANA egy hawaii eredetű szó, jelentése: család. Ennél azonban ez a szó sokkal többet takar. Magába foglalja a tágabb családot, barátokat, sőt az egész közösséget. Egy családias főzőklubot szerettem volna létrehozni, és mivel nagyon szeretek utazni, sok országban jártam, és sokat inspirálódtam, talán a hawaii kultúra, az „egy család vagyunk” életérzés fogott meg a leginkább. Innen a név, ezt az érzést és ezt az élményt szeretnénk estéről estére átadni vendégeinknek cukrász és szakács kollégáimmal.

Mikor és milyen céllal alakítottad ezt a Főzőiskolát? Volt már valahonnan tapasztalatod, információd ezen a téren?

A főzőiskola nyitása előtt budapesti fine dining éttermek PR és marketing munkáit végeztem. Emellett szakács végzettségem is van, de a programok szervezésének és koordinálásának feladatait közelebb érzem magamhoz. 2017 szeptemberében nyitottunk, akkor láttam elérkezettnek az időt 4 évnyi tervezgetés után, hogy végre megvalósítsam a korábban még csak éttermi szalvétákon létező terveimet. Addigra az ország szinte összes főzőiskolájában jártam már, sokat tanultam és új ötletekkel gazdagodtam.

Halmos Monika virágokról szóló előadására figyel mindenki

Milyennek képzeljünk el egy kurzust?

Kurzusaink 2,5-3 órás, tapasztalt szakács vagy cukrász által vezetett programok, amelyek nem szigorúan vett főzőkurzusok. Annál sokkal többről van szó, hiszen közösen alkotunk valamit, amit kellemes környezetben aztán el is fogyasztunk. Persze, közben megismerkedünk egymással, még nem ismert vagy már jól ismert, de újraértelmezett ízekkel, technikákkal és egy különleges világgal.

Olyan széppé alakítottad ezt a helyet, és lelkesen, kedvesen várod a vendégeidet, hogy szinte ünnepnap ide belépni. Úgy érzed, megtaláltad a helyed? Ez lenne a küldetésed?

A helyemet biztosan megtaláltam. Az, hogy ez lenne a küldetésem, majd néhány év múlva kiderül. Szeretem, amit csinálok, meggyőződésem, hogy a vendégek csak akkor érzik jól magukat egy programunkon, ha én is jól érzem magam. Nálunk nem a főzni tudás számít, mi egy közösségi színtér vagyunk, ahol a legfőbb célunk, hogy élményt adjunk, viszonzásul mi is rengeteg élményt kapunk vendégeinktől.

Egy fiatal házaspár lesi el a főzés csínját-bínját

Meglepetéssel hallom, hogy csapatépítő tréningek színhelye is vagytok: Egy társaság, egy munkahelyi team, egy család nagyszerű közös programja is lehet ez?

Természetesen. Egy olyan programot kínálunk, ami egy kicsit kimozdítja a kollégákat a megszokott kerékvágásból, olykor még a komfort zónájukból is. Sokszor kételyekkel teli lép be hozzánk egy-egy munkahelyi team a „mit fogunk mi itt csinálni” kifejezéssel az arcukon. Aztán hamar kiderül, hogy mindenkiben egy profi séf veszett el. (Legalábbis a 2. pohár chardonnay után mindenképpen). Más oldalukról ismerik meg a munkatársak egymást, ilyenkor még a munkahelyi feszültség is oldódik néhány órára. Ezután csak remélni tudjuk, hogy magukkal viszik az élményt, a nevetős estét, és sokáig emlegetik még az együtt töltött időt.

Dolgozik a csapat, készül az ebéd

Ötletekért nem kell a szomszédba mennetek: még ajándékutalványt is lehet vásárolni, és megajándékozhatjuk ismerőseinket, barátainkat egy-egy ilyen alkalmon való részvétellel.

Így van. Egyre többen szeretnek élményt ajándékozni karácsonyra, ballagásra, születésnapra vagy csak úgy. Utalványaink a vásárlástól számított 6 hónapig érvényesek, és bármelyik kurzusra felhasználhatóak.

Hol és hogyan lehet hírt kapni a rendezvényeitekről?

Felíratkozva az OHANA HÍRLEVÉLre 
Weboldalunkon
Facebook oldalunkon

Az egyik kész fogás – vidám, virágos

Hazatérve tőletek Halmos Monika ezt írta a facebook oldalára:

Vasárnap az OHANA Gasztroklub és Főzőiskola vendége voltam! Ilyen pazarul és finom bájjal kialakított főzőiskolában öröm volt dolgozni! Nekem mindig nagy öröm az új helyszín, az új arcok – és még nagyobb az öröm, ha régen látott ismerősökkel főzhetünk! Ajánlom mindenkinek ezt a zamatos főzőiskolát – ha lesz rá igény, jelezzétek, és újra lesz virágos kurzus Kecskeméten! www.rozsakunyho.hu

Kész az ebéd, lehet csatlakozni!

Gratulálok ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez, Katikám, és további sok sikert kívánok!

 

Weninger Endréné

 

Hozzászólások