Mi, kecskemétiek magunk között csak úgy emlegetjük Horváth Lászlóné Terikét, hogy a ,,gombás Baba”. De miért is? Megkérem, hogy mutatkozzon be az olvasóknak.

Mi a végzettséged, hol dolgoztál nyugdíjazásodig?

Közgazdasági Szakközépiskolát végeztem, a végzettségem képesített könyvelő, vállalati tervező, statisztikus. Gyorsíró tanfolyamot is végeztem. 1969-től volt folyamatos munkaviszonyom, mely 2000-ben szűnt meg az MMG-nél. 1979-től 2000-ig utókalkulátorként dolgoztam közel 20 évig mint csoportvezető.  Én is átéltem a munkanélküliség éveit, de sikerült munkát szereznem. Külsősként a volt Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnál dolgoztam. 2006 júliusa óta vagyok nyugdíjas.

Mutasd be a családodat, kérlek!

1969 óta vagyok együtt a párommal, és született két lányunk, Krisztina és Barbara. Megajándékoztak négy unokával: Alexandra, Viktória, Elizabet és Vivien, a dédunokám, Angelika pedig most végzi a második osztályt. A ma már ritkaságszámba menő nagycsaládi életet éljük. Mindketten nyugdíjasok vagyunk, de a munkától nem tudunk elszakadni. Nagyon szeretünk kertészkedni.

baba10

Honnan van a természet szeretete, és ezen belül is a gombászáshoz való vonzódásod? Mikor kezdődött a gombák iránti rajongásod?

Városszéli gyerek voltam, a Rendőrfaluban születtem. Hat évig a szüleim gondnokok voltak a KSC pályán. A nagyapám kaszálta a VÍZMŰ-höz tartozó rét füvét. Akkoriban a Széktói strand körül még voltak vizes élőhelyek. Nagyapát sokszor elkísértem, és testvéremmel sokat barangoltunk a környéken. Körülöttünk volt az élő világ. Már gyermekként megismertem sok élőlényt és virágot. A következő állomás szintén a Rendőrfalu lett. A falu legutolsó utcájában laktunk. Szüleim sokat dolgoztak, így rendszeresen bebarangoltuk a környéket több km-es körzetben.

baba6

Kislányként…

1982-ben a Mecsekben túráztunk. Többen voltunk. Mi hármasban meneteltünk: a férjem, Laci és a barátunk, Simsi Géza. Géza olyan szeretettel beszélt a gombákról, hogy elkezdtük gyűjtögetni. Én akkoriban még nem ismertem a gombákat. Baján aludtunk, és másnap reggel rohantunk a piacra. Sajnos, mérgező gombát szedtünk. A szakértő azt javasolta, hogy a szakirodalmat is érdemes lenne olvasgatni. Géza elárult nekem a Széchenyivárosban egy gyapjas tintagomba lelőhelyet. Elővettem a kis búvár gombáskönyvemet és olvasgatni kezdtem. Hónapokon keresztül figyeltem a területet és végre megtaláltam. Így kezdődött! Azóta a gombászkönyveim száma meghaladja a 100-at.

baba3

Cafrangos galóca

Végeztél valamilyen tanfolyamot, hogy meg tudd különböztetni a gombafajokat? Mikor lettél a Gyógynövény Klub vezetője? Mesélj a programjaitokról!

•    1990-ben végeztem az Alapfokú Gombaismerői tanfolyamot Kecskeméten, és Budapesten vizsgáztam.
•    1993-ban végeztem el a Gombaszakellenőri és Gombaszárítmány tanfolyamot, ami munkavégzésre is jogosít.
•    Jelenleg járok az ELTE és a Magyar Mikológia Társaság szervezésében Felsőfokú Gombaismerői tanfolyamra.
•    1994 decemberében alakítottam meg a Gombászklubot.
•    1996-ban kaptunk helyet a mai Hírös Agórában, azóta ott vagyunk, és működünk, mint a többi Klub.

baba8
•    Havonta egyszer találkozunk a gombászklub tagjaival minden hónap második hétfőjén 17 órakor, és tanuljuk a gombák csodálatos világát. (½ óra beszélgetés, 1 ½ óta tanulás!)
•    A Gyógynövényklubot 2007 szeptemberében alakítottam meg, szintén a Hírös Agórában találkozunk. Minden hó harmadik hétfőjén találkozunk. Programjaink célja, hogy minél több embert megismertessünk a gombákkal és gyógynövényekkel. Kirándulni Kecskemét környékére és a hegyvidékekre megyünk. 1995 óta járjuk Magyarország hegy- és dombvidékeit.

baba2

Kirándulás Bugacpusztára Szent Iván napján

Tudom, hogy gyűjtögető életmódot folytattok a természetben, a növényi kincsek között. Milyen virág szirmát ajánlanád teának legszívesebben az olvasóknak?

Sok kedvencem van. Amikor kóstoltatunk valamilyen alkalomból, szívesebben viszek különlegességeket, amit nem nagyon ismernek az emberek. Nagy sikere van a megfázásra is jó pipacs, a fájdalomcsillapító rózsa és a magas vérnyomást csökkentő napraforgó virágszirmának. Egy púpozott evőkanál sziromra ráönteni 1 l suhogásig melegített vizet. 10-15 perc után leszűrni és máris ihatjuk. Cukor nélkül ajánlom, de aki nem tudja meginni, tehet bele mézet.

baba16

Természetgyógyász napok 2013.

Most pedig térjünk át a feladatodra a Kecskeméti Városi Civil Kerekasztalnál! Milyen tisztséget töltesz ott be?

Három éve vagyunk a Városi Civil Kerekasztal Kulturális kerekasztalának tagjai. 2014-ben önként vállaltam, hogy elkészítem a kerekasztal honlapját. Nem könnyű feladat, sok egyeztetés, állandó kapcsolattartás szükséges a szervezetekkel. Folyton van csiszolni való az anyagon, folyamatosan építgetem. 2015-ben a Civil Fórum megválasztott a Kulturális Kerekasztal Vezetőségébe.

Egy biztos, hogy megválasztásod után azonnal munkához fogtál. Mondj erről is néhány szót!

Feladatom volt a kerekasztalok pályázatainak statisztikáját elkészíteni. Az egyik legnagyobb feladat a Civil Nap megszervezése, lebonyolítása volt. A szervezőbizottságban feladatom volt a műsorfüzet anyagának összeállítása.

baba4

Megkérlek, hogy mesélj a legutolsó, kétnapos óriási feladatról, amelynek egyik fő szervezője voltál – mindenki megelégedettségére.

2015. június 5-én a Nagy Sportág- és Hangszerválasztó zajlott, 6-án bővült a Civil Nappal. Az egész rendezvény összefogó rendezője, szervezője, felügyelője Ujhidy Tibor, a Városi Civil Kerekasztal soros elnöke volt. Tiborhoz régi barátság fűz. Hosszú éveken keresztül együtt dolgoztunk a Kecskemét-Rüsselsheim sportkapcsolatban. Óriási energia kellett hozzá, hogy minden rendben menjen. A pénteki nap szenzáció volt. Sűrű sorokban kígyózott be a sok iskola a helyszínre. Tudomásom szerint több mint 2000 diák fordult meg és vette ki részét a sportjátékokból. Szívesen segítettem az első napon is.

baba13

Kecskemét, Szabadidő Központ, a nagy tornaóra

A második nap programjain azok a szervezetek vettek részt, akik magukénak érezték a rendezvényt, vagy kitelepültek sátrakba vagy felléptek. Sok szervezet jött el, voltak kiállítások, filmsátor, néhány civil szervezet főzött. A programok két színpadon folytak párhuzamosan de. 9- órától este 20 óráig. Sok szervezet kapott lehetőséget, hogy megmutassa magát a látogatóknak, ill. a többi szervezetnek.

Kezdetben nehezen indult a szervezési munka, de szuper rendezői csapat jött létre. A szervezés oroszlánrészét a Kulturális kerekasztal vezetősége végezte, de a többi kerekasztal is kitett magáért. Nagyon fontos volt az Egészségügyi kerekasztal szűrési lehetősége. A nyugdíjas kerekasztal is kitett magáért, megvendégelte fellépőit. A hagyományőrző kerekasztalt sem szabad kihagyni. Kiállítást készítettek, kitelepültek, főztek. A fiataljaink is részt vettek az OPEN 2018 kapunál, sokan fényképezkedtek. A szociális kerekasztal is megmutatta magát . Mindenkinek köszönet, aki részt vett és elindultunk azon az úton, hogy megismerjük egymás munkáját, új baráti kapcsolatok jöjjenek létre.

baba11

A civil kulturális kerekasztal vezetősége

Nagyon sajnálom, hogy igazából nem volt kellő visszhangja sem az írott sajtóban, sem a KTV-ben ennek a nagyszerű civil programnak. A KTV kint volt ugyan, de valóban megérdemelte volna ez a rendezvény, hogy többet tudjon meg Kecskemét lakossága a Civil Nap-ról.  A Hírös Héten, augusztus 20-án a Kulturális kerekasztal kapta a felkérést a délutáni műsor megszervezésére, mely az esős nap ellenére jól sikerült.

Mit szeretnél, ha megvalósulna a kecskeméti civil életben?

A város részéről nagyobb támogatást, a bizottságokban nagyobb szerepet a civilek számára.

baba15

Somkóró erdőben

Milyen álmaid vannak magánemberként?

1994-ig gyógyszereken éltem, sok betegségem volt, aminek a nyomait ma is viselem, de gyógyszermentes vagyok. Ezt szeretném megőrizni. Természetesen minden évben részt veszek ellenőrző vizsgálatokon. Olyan sok szeretetet kapok a családomtól, a barátoktól, az emberektől, szeretném még szerény tudásomat megosztani minél több emberrel a gombák és a gyógynövények területén. A gombák és a gyógynövények körülöttünk élnek, csak le kell hajolni értük. És nem utolsó sorban szeretnék sokáig szeretetben élni a családommal együtt.

Drága Baba, köszönöm szépen a beszélgetést. Kívánok neked nagyon jó egészséget! Még nagyon sok ilyen emberre lenne szüksége Kecskemét városának, akik évtizedeken át dolgoznak a közösségért civil emberként!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások