Camille (Noémie Lvovsky – Búcsú a királynémtól) és Eric (Sami Guesmi – B13 – A bűnös negyed) még középiskolás korukban szeretnek egymásba. Az iskolát befejezve összeházasodnak és egy gyermekük is születik. Házasságuk azonban huszonöt év elteltével szétesni látszik, Eric egy fiatalabb nőért elhagyja családját.

Camille kétségbeesésében egy szilveszteri buli alkalmával annyi alkoholt iszik, amitől kómába esik. A kórházban azonban már tízenhat éves önmaga ébred fel, elhunyt szülei újra életben vannak és neki újra iskolába kell járnia, ahol természetesen újra találkozik Erickel. A tinédzser Camille – tudatában későbbi életében elkövetett hibáinak – megpróbálja életét máshogy alakítani: szüleivel kedvesen viselkedik, Eric iránt érzett vonzalmát pedig megkísérli elnyomni, hogy felnőtt korának keserűségeit ne kelljen újra éreznie.

                                                    

A Camille az élet olyan meghatározó elemeit dolgozza fel egy középkorú nő szemszögéből, mint a szerelem, a család és a halál. A film megtartva ezen elemek komolyságát, egy könnyed vígjáték formájába öntve boncolgatja a kérdést, hogy ha újabb esélyt kapnánk rá, vajon meg tudnánk-e változtatni életünk baklövéseit vagy próbálkozásaink ugyanoda vezetnének, ahol most vagyunk.

A film rendezőnője (Noémi Lvovsky) a 2012-es Cannes-i filmfesztiválon SACD-díjat nyert, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a filmkritikusok díját, a Variety Piazza Grande-t nyerte el a film.

2013. április 27.

Hozzászólások