A hírt sajtótájékoztatón jelentették be az illetékesek. Az eseményen részt vettek: dr. Homolya Róbert, a Miniszterelnökség Fejlesztési Irodájának helyettes államtitkára, dr. Nagy Gábor, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgató-helyettese, dr. Zombor Gábor polgármester, Nagypál Sándor alpolgármester, Uhlig Rita, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, Kovács Örs, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. ügyfélszolglálati irodavezetője, Almásy Gábor, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. projektmenedzsere és Vadnai Zoltán közlekedési szakértő.

A polgármester elmondta: a „Kecskemét város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása, zéró emissziós zóna megteremtése, soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével” című projekt közel 6 milliárd forint támogatásban részesül. Az összegből mintegy 4,2 milliárd forintba kerülnek az új autóbuszok, a fennmaradó összeg pedig az egyéb projektelemek megvalósulására nyújt fedezetet.

A fejlesztés további elemei: „0” emissziós zóna kijelölése, a városi parkolási és közlekedési rendszer átgondolása, a buszok számára új autóbusz telephely létesítése, a menetrend teljes körű felülvizsgálata, az új helyi „környezettudatos autóbuszvonalak” mentén az érintett megállóhelyek átépítése, átalakítása, ITS utastájékoztató rendszer kiépítése, amely keretében 77 megállóhelyen intelligens utastájékoztató tábla lesz. A táblák mobil internettel kapcsolódnak a forgalomirányító központhoz.

Dr. Homolya Róbert rendkívül elismerően szólt Kecskemétről, ahol mindvégig hittek abban, hogy megvalósítható egy Magyarországon egyedülálló közlekedés-fejlesztési projekt. Dr. Nagy Gábor szintén gratulált a városnak, és hangsúlyozta: Kecskeméten 6 közlekedés-fejlesztési projekt fut, a város az elsők között kezdte el az ilyen típusú beruházások előkészítését, ismerte fel a lehetőséget.

Uhlig Rita ügyvezető elmondta: 2009 óta dolgoznak az előkészítésen. A közösségi közlekedés fejlesztésére irányuló megvalósíthatósági tanulmány alapján született a döntés, hogy a környezetkímélő és gazdaságos üzemeltetés érdekében a város a soros hibridbuszok beszerzését tűzi ki célul. A közbeszerzési eljárás rendkívül szigorú feltételeket tartalmazott, egyebek között az autóbuszok tesztelését is annak érdekében, hogy a gyakorlatban is bebizonyosodjon: a jármű valóban tudja mindazt, ami az ajánlatban szerepel.

Vadnai Zoltán hangsúlyozta: ilyen busz jelenleg világszerte összesen 62 darab közlekedik, és Kecskemét lesz az első olyan város, ahogy egyszerre a legtöbbet, 25 darabot állítanak be a tömegközlekedésbe.