Szigethalmi gobelinvarrók – Kürti Annit már több mint 15 éve ismerem, hiszen rokoni szálak kötnek Szigethalomhoz. Ott ismertem meg, mint Kürti Zoltán festőművész nejét. Évek múltán találkoztunk ismét. Ma már nem csak szervez, hanem gobelineket varr, és még verseket is ír. Izsákon is, a Szecsődi Udvarházban is volt kiállítása a Rózsa Gobelin Körrel. Először a Kör vezetőjét kértem meg, hogy mutatkozzanak be az olvasóknak.

A Szecsődi Udvarházban

Bogya Rózsa vagyok, a Rózsa Gobelin Kör alapítója és vezetője. 2009. október 14-én alakultunk, és mint civil szervezet működünk Szigethalmon 17 gobelinvarróval az öt évestől a 80 évesig. Minden korosztály megtalálható kicsiny közösségünkben. Ertlné Mancikánk, aki még 99 és féléves korában is gobelinezett és kiállított velünk, példaértékűen és gyönyörűen alkot. Sajnos ő már nincs közöttünk. Azt mondják:

„Akik elmennek, azok angyalok lesznek, és vigyáznak ránk, hogy földi életünket szeretetben és békességben éljük meg.”

Generációk nőnek fel kicsiny közösségünkben! Szigethalmon a Városi Szabadidő Központ Bordó termében minden szerdán 16-tól 18 óráig gobelinezünk. Két kiállítást szervezünk: a tavasznyitót a Hegedűs Géza Városi Könyvtárunkban, ez egyhónapos kiállítás. Az őszi születésnapi kiállítást a Szabadidő Központ Bordó termében tartjuk, itt az összes elkészített gobelint bemutatjuk egynapos kiállítás keretében. Azért ilyen rövid ideig, mert nincs, aki felügyelje az elkészített alkotásokat.

Hol mutatjátok be az alkotásaitokat?

Minden évben a Camponába országos kiállításra hívnak bennünket a Fonal Birodalom és Szamosközi Antal festőművész szervezésében. Itt helyezéseket érünk el, elsőt, másodikat, és különdíjjal is büszkélkedhetünk! Minden nyáron meghívást kapunk Kurucz Terikétől Szarvasra is.

Vásároljátok a varrásra váró képeket?

Büszkék vagyunk Kürti Zoltán barátunkra, szigethalmi nívódíjas festőművészünkre, mivel a kanavára ő festi elő a gobelin képeket feleségének, Anikának. Szigethalom címerét közösen varrtuk ki várossá avatásunk 10. évfordulójára, és adtuk át Fáki László polgármesterünknek!

Jól tudom, hogy az alkotásokat egy könyvben is bemutatod?

Igen, és nagyon büszke vagyok a hét év távlatából kiadott könyvemre, melyben indulásunktól napjainkig bemutatom gobelines társaimat, akik tőlem tanulták meg a gobelin varrás tudományát, és büszkék alkotásaikra. Örülünk, hogy Gyuri barátunk meghívott bennünket ide, Kerekegyházára, hogy bemutassuk az elkészített alkotásainkat Kürti Anika gobelines társammal, akit „megfertőztünk a gobelinvarrás tudományával!” Köszönjük, Gyuri!

Legyél kedves, avass be minket, mi az a kanava!

Gobelinjeinket –jóllehet stílusukban és hatásukban hasonlítanak szövött testvéreikre -, mi kanavára, azaz egy speciális textíliára tűvel készítjük. A kanava a lyuk méretétől, vagyis az öltések méretétől és módjától függ. Mi pont de Hungrie, azaz magyar öltést használunk, mely a világszerte híres úri hímzés egyik alapöltése, illetve az ezekből kialakult gobelin öltések, úgy is mondhatjuk fél keresztszem.

          

Véleményed szerint még ma is kedvelik a gobelint?

Igen, a gobelin ma is otthonunk dísze, melynek minden egyes darabja egy szeretett személyre emlékeztet. Nem kis feladat számunkra a gobelin képek kiválasztása, de mikor kiválasztottuk, és a hozzá való cérna is megvan, varrás közben engedjük ellazulni az elmét, és keresünk magunknak egy nyugalmas helyet, ahol előhozzuk a kellemes emlékeinket, valódiakat vagy képzeletbeli emlékeket. Gondolataink szárnyalnak, és előhozzák mindazt a gondolatot, mely építőleg hat ránk. Tehát alkotva gondolkodunk, és szépeket alkotunk.

Hogyan hatnak rátok az alkotás órái?

A színek nyugtatólag hatnak ránk, arcunk, idegeink megnyugszanak, aggódó ráncaink kisimulnak! Saját energiaszintünkre, ezen keresztül egészségi állapotunkra, akarva akaratlanul is hatást gyakorlunk! Azzal is, hogy milyen színt használunk. A fehér a tisztaság, a zöld az üdeség, a tengerkék a természet, az erő és az öröklét színe. A saját kis világunkban művészek vagyunk!
A művész az élet legnagyobb áldása, hiszen az ember, akit a végtelen természet mindig elpusztulással fenyeget, az alkotásban az isteni élet nagyszerűségét ízleli meg. Sokszor nem is hisszük, milyen építő jellege van a művészetünknek. Az utcán megállítanak és gratulálnak, az interneten nagyon sok dicséretet kapunk, mert büszkék, hogy városunkban ilyen sokan foglalkoznak ezzel a gyönyörű művészettel. Mi vagyunk azok, akik alkotva gondolkodunk!

Megkérlek, Anni, te is mutatkozz be az olvasóknak!

Kürti Zoltánné Anni vagyok. Fiatal koromban édesanyámtól megtanultam horgolni, varrni. Későbbiekben szívesen készítettem különböző hímzéseket, próbálkoztam a gyöngyfűzéssel, festészettel és versírással. A városi „Így írtok Ti„ versíró pályázaton egy második és egy harmadik díjat is nyertem. Az AMME által rendezett szavalóversenyen második helyezést értem el. Rendezvényeken szívesen videózok, megörökítve a kiállításokat és a különböző kulturális eseményeket. Több egyesületnek is tagja vagyok.

Hat évvel ezelőtt Bogya Károlyné Rózsika mutatott nekem egy gobelin könyvjelzőt. Mondtam, hogy ilyent én is tudok készíteni. Innen indult az ismerkedésem ezzel a varrástechnikával. Meghívtak az akkor már működő Rózsa Gobelin Körbe. Első munkám egy kis kép volt szilvákkal. Nagy lelkesedéssel varrtam, mondtam is, hogy „megfertőztek” ezzel a nekem új varrási móddal. Az elmúlt hat év alatt több mint húsz gobelin képet készítettem. Munkáim egy része előre nyomtatott Szamosközi és Via kép.

Mi is a szerepe Zolinak a te munkádban?

A legbüszkébb a férjem által kanavára festett alapokra vagyok. Megfestette a kedvenc kis tanyánkat, virágokat, templomokat, fákat, Süsüt, a sárkányt, katicabogarat, gyümölcsöket, amiket én nagy örömmel varrtam ki. Így egyedi képekkel büszkélkedhetek, amilyen másoknak nincs. A hagyományos gobelin varrást alkalmazom. A tűgobelint is kipróbáltam, de nem igazán áll kézre.

Két alkalommal is bemutathattam műveimet a Camponában rendezett országos gobelin kiállításon. Így már zsűrizett képeim is vannak. Szívesen használok élénk színeket, saját elképzelésem szerint válogatom ki, eltérve a megadott színskálától. Így lesznek izgalmasabbak, mozgékonyabbak a munkáim.

Köszönöm szépen mindkettőtöknek ezt a kis bemutatkozást, és kívánok számotokra továbbra is hasznos időtöltést. „Alkotva gondolkodjatok” továbbra is!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások