Idén július 14-én este 8 órakor az egész világ Budapestre figyel, kezdetét veszi ugyanis a 17. Vizes Világbajnokság. A földkerekség harmadik legfontosabb sportesemény- sorozatának megnyitóján egy egyedülálló összefogás eredményeként létrejött táncművészeti előadással a világhírű magyar társulat, az ExperiDance kápráztatja el az esemény és az egész világ sportszerető közönségét.

Mint minden jelentős világverseny nyitó ünnepségén, így a magyar fővárosban a 2017. július 14-én kezdődő Vizes Világbajnokság megnyitóján is világszínvonalú műsorszámok és előadóművészek szerepelnek majd. Az elmúlt idők helyszínei alapján Budapest kiemelkedik abban, hogy a megnyitó vizes helyszínét a magyar főváros egyik természeti ékessége, a Duna folyó adja majd. Ezért a budapesti vizes világbajnokság nyitógálája olyan semmihez sem fogható produkció lesz, melynek színpadát az ország legfontosabb vízi útvonalán egymás mellé helyezett uszályokból állítják össze, hátterét pedig maga a város élő látképe adja. 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, modern- és balett művészek, és ritmikus gimnasztika válogatott csapat gyakorol együtt már hónapok óta egy olyan nagyszabású produkcióra, amilyet még nem látott a világ. A közel kétórás műsor több különböző, a történelem fontos korszakait megidéző jelenetből áll, ókori motívumok vagy épp a reneszánsz kor táncmozdulatai jelennek meg a színen, de sámánok, egy királynő és egy huszárezred is feltűnik majd a színpadon. 

A Müpa szervezésében, a főváros szívében megvalósuló, világversenyhez méltó előadásban közel 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz, és a produkcióban olyan hazai világsztárok közreműködnek, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely, a produkció főrendezője Káel Csaba. Román Sándor, az est művészeti vezető-koreográfusa felel elsődlegesen azért, hogy az esemény táncművészeti oldalról világszínvonalon valósulhasson meg. Az ExperiDance koreográfusának az ország vezető koreográfusai voltak segítségére: Zsuráfszki Zoltán, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt és Földi Béla. 

A gála műsorában több mint 600 művész vesz részt, közülük 500 táncost az ExperiDance delegál: előadóművészek, táncosok, akrobaták és technikai szakemberek közös álmaként valósul meg a 4 uszályból álló vízi színpadon zajló cselekmény. „A vizes világbajnokság nemcsak a világ legjobb sportolóit hozza el Magyarországra és a nézők tömegeit ülteti a képernyők elé, hanem összehozta a nemzeti táncművészek színe javát is” – mondta el Román Sándor, az ExperiDance Táncegyüttes művészeti vezetője. – “Soha nem látott szakmai összefogás valósult most meg annak érdekében, hogy olyan produkciót állítsunk színpadra, amilyen még nem volt a sportesemények történetében. A néptánc képes arra, hogy bemutassa, képviselje a magyarságot, azt a mély érzést, mely megkülönböztet minket más nemzetektől. Bízom benne, hogy minden magyar szíve egyszerre dobban majd meg a műsorunk láttán.”

Az összművészeti produkcióban több mint 510 fő lép fel, köztük mintegy 130 gyermek. A legfiatalabb táncos 6 éves, a legidősebb több mint 50. Egy adott pillanatban 270 táncos tartózkodhat egyszerre a színpadon, amelyet 4 darab 1600 tonnás uszályból alakítottak ki a folyón. Minden színpadi attrakció időben tökéletesen össze van hangolva a látványtechnikával. A produkció minden momentuma kiemelkedő, az egyéni számok éppúgy, mint a csoportos jelenetek: az előadás során több mint száz férfi és fiú csapásol egyszerre, azaz rendkívül látványosan egyszerre száz táncos mozdul egy ütemre, majd 200 ifjú és fiatal leány adja át táncával a hamisítatlan reneszánsz élményt a nézőknek. A jelenetekhez úgy kapcsolódnak a modern és klasszikus balett művészek, artisták és a nemzeti ritmikus sportgimnasztika válogatott sportolói, mint ahogy a népművészetben a tiszta vászonra kerül a hímzett díszítő motívum.

Forrás: Emerald PR

 

Hozzászólások