Afrodiziákumok címmel már kapható új, különleges szakácskönyve.

A 2012-es év még a szokásosnál is zsúfoltabb volt Soma mamagésa számára. Még egy magát munkamániásnak valló embernek is nagy munka egy év alatt két könyvet kiadni, és akkor még nem is beszéltünk a többi elfoglaltságáról.

A kiadótól júniusban érkezett a felkérés az új könyv megírására, aminek igen szűkös határidőt szabtak, Somának szeptember 30-án már le is kellett adnia. De mivel egy hasonló kötet elkészítésére hosszú évekkel ezelőtt ígéretet tett, ezért nem mondhatott nemet a kérésre. Így született meg az Afrodiziákumok című különleges szakácskönyv.

 

Már a címéből kiindulva is gondolhatja az ember, hogy nem mindennapi receptgyűjteményt tart a kezében, de a borítókép még inkább meggyőzi erről. Egy chili oltár látható a képen, ami Miklóska Zoltán fotóművész munkáját dicséri. Ő készítette egyébként a könyvben található összes fényképet, és már csak ezért is megéri belelapozni az Afrodiziákumok-ba. Soma elmesélte, hogy nem hagyományos ételfotózást akartak, a kompozíciókba metaforákat és asszociációkat rejtettek, ő pedig több mint ezer tárgyat vonultatott fel, mint potenciális kellékek, amik rákerülhetnek a képekre.

Az Afrodiziákumok különbözik Soma eddig megjelent köteteitől. Nem csupán azért, mert ez egy szakácskönyv. Itt nem a személyiségét akarta kiadni, hanem átadni azokat az információkat és tudást, amit az évek során begyűjtött, ebben az esetben, mint szakácsnő. A könyv elején szó esik az összes klasszikus afrodiziákum biokémiai, testre gyakorolt hatásáról, ami saját kutatómunka eredménye, majd ezután tényleg jöhetnek a receptek! Gyömbéres lazacszeletek, fehércsoki-leves gyümölcsökkel, nutellás-mogyorós mousse… Elég jól hangzanak, igaz?

És hogy mi különbözteti meg ezt a kötetet más afrodiziákumos könyvektől? Egyrészt az, hogy sorait olvasva az afrodiziákum kifejezés új jelentést nyer. Soma ugyanis megmutatja, hogy bármely étel, akár a paprikás krumpli is lehet vágykeltő, ha tudjuk a módját, hogyan kell elkészíteni. A könyv rávilágít, hogyan is mozog együtt a fizikai, érzelmi és szellemi sík a főzés, evés és vágykeltés kapcsán.

Soma pedig továbbra sem pihen. Immáron egyenes hajjal veti bele magát a munkába, és már ki is találta új könyve koncepcióját, amelynek munkálataiba hamarosan bele is kezd.

Weninger Andrea

 

Fotó: Miklóska Zoltán