„Hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által.” (Szajbély Mihály) – Bogdán István nagyon sokoldalú, széles látókörű ember, akinek szívügye a hagyományőrzés. A Hagyományőrzés oldal tulajdonosa, főszerkesztője, a Vas Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke, a Webszaknévsor országos koordinátora, rendezvényszervező. Nemes küldetés, hogy sok művész, alkotó is bemutatkozási lehetőséget kap az oldalon.

bogdan istvan hagyomanyorzes

Kedves István! Szeretettel köszöntöm a Montázsmagazinban. Pár szóval bemutatkozna olvasóinknak? Hol született, hol él, milyen tanulmányokat folytatott?

Bogdán István vagyok, Gyöngyösön születtem 1969-ben. Iskoláimat itt végeztem. Általános iskolai tanulmányaim után szakmunkásképzőbe jártam, ahol gépi forgácsolóként végeztem. Megtetszett a vendéglátás, ezért pincér lettem. Utána a pincérség mellett egy mezőgazdasági középiskolában érettségiztem, mint mezőgazdasági áruforgalmazó.

2016-ban végeztem kulturális rendezvényszervezői, illetve marketing és kommunikációs szakon. 2016 óta szerkesztője vagyok a Hagyományőrző internetes média oldalnak. 2002-ben megnősültem, ekkor kerültem Szombathelyre. Három gyermek édesapja vagyok, két lányom és egy fiam van.

A gyermekkor sok ember életében meghatározó. Ez így történt Önnel is?

Igen. Általános iskolás koromban már kedvet éreztem a néptánc iránt, ezért néptáncoltam. Magával ragadott a magyar népzene mozgás- és a ritmusvilága. Szalon és modern táncot is tanultam, mert a népies táncművészet mellett a modern tánclépések is érdekeltek. Felnőtt fejjel pedig helyi amatőr színjátszó csoportnak voltam tagja, ahol előadói képességeimet fejleszthettem.

A hagyományosan kézzel készített dolgok mindig foglalkoztattak. Egyebek mellett az, hogy a szép termékek előállítása milyen módon történik. A kézműves darabok egyéniek, ezáltal az alkotó ízlésvilága, személyisége is tükröződik bennük. Sokat gyönyörködtem az ilyen munkákban.

Mikor találkozott kézművesekkel? Mi késztette a Hagyományőrzés oldal létrehozására?

Megismerkedtem a számítógép kezelésével, amely megtetszett, és egyből rabja lettem. Honlapokat készítettem szórakozásból, illetve egy közösségi céginformációs oldalt hoztam létre. 2014-ben meghívást kaptam a Palóc Világtalálkozóra, ott találkoztam kézművesekkel. Beszédbe elegyedtem velük, majd elhatároztam, készítek egy olyan oldalt, ahol a hagyományőrzéssel kapcsolatos gyönyörűségeket be tudom mutatni. Íme a weboldalam és a facebook csoportom

Tapasztalatai alapján hogyan látja a hagyományőrzés jövőjét?

A fiatalok nyitottak a hagyományok iránt, igaz, nem minden területen. A néptánc, illetve népzene világa az, ahol jól érzik magukat, ahol együtt szeretnek lenni, ahol közösségek épülnek.

Milyen tanácsot adna azoknak a fiataloknak, akik hagyományőrzéssel, valamilyen kézművességgel szeretnének foglalkozni?

Azt tanácsolnám, hogy a fiatalok ne féljenek attól, ha valami szépet tudnak alkotni, művelni, hanem vállalják fel, lépjenek elődjeik nyomdokaiba. Legyenek büszkék arra, amit csinálnak. Ne engedjék elfelejteni mindazt a felgyülemlő értéket, amit láttak, tapasztaltak. Ha van rá módjuk, adják át utódaiknak, hogy az utánuk felnövekvő nemzedék is megtapasztalhassa népi kultúránk sokszínűségét.

A rendezvényszervezés nagyon összetett feladat, sok munkával jár. Az Ön által szervezett programok közül melyik volt a legemlékezetesebb és miért?

A rendezvényszervezés valóban sokrétű feladat. Nem csak azoknak kell megtapasztalniuk egy-egy eseményen a programok szépségét, akik ott vannak, hanem azoknak is kell nyújtani újat, felemelő érzést, akik nem tudtak elmenni. Cél, hogy alakuljon ki bennük is egy belső kényszer, hogy a következő programra elmenjenek.

Egyik legemlékezetesebb program volt 2016 februárjában a Tavaszi hadjáratokról szóló kiállítás megszervezése és lebonyolítása. Az anyagok összegyűjtése, rendezése is sok időt, munkát vett igénybe. Videóanyag is készült a rendezvényről. A kiállítás után Isaszegre buszos kirándulást szerveztem.

A fogyasztóvédelem területén milyen tapasztalatai vannak? Jelen korunkra mi a legjellemzőbb?

Ebben az internetes világban sokszor nem a hagyományos, személyes kapcsolat alakul ki vevő és eladó között, hanem interneten keresztül, személytelenül vásárolnak valamit valakitől. Utána nem tudják, kihez fordulhatnak tanácsot kérni. Ezért nagyon fontos és szükséges feladat, hogy felvilágosítsuk és segítsük az embereket. Nagyon örülnek, amikor segítünk megoldani gondjaikat, problémáikat. Ez ügyben az ofevasmegye@outlook.hu email címen is el lehet érni bennünket. Iskolákban előadásokat tartunk egyebek mellett a tudatos vásárlás, illetve elektronikus kereskedelem témakörökben.

szivugye a hagyomanyorzes

A hagyományőrzés szívügye, de ez mellett a magyar zene, népművészet népszerűsítése is szerepet kap tevékenységei között. Az érdeklődők, akik be szeretnének mutatkozni, hol érhetik el?

E-mailben és telefonon is. Írjanak a bogdanistvan69@gmail.com, illetve a hagyomanyorzes69@gmail.com e-mail címekre, azokon elérhető vagyok. Telefonszámom: 06-30-249-9736. Hívjanak bátran!

Mivel tölti szívesen a szabadidejét?

Interneten a honlapokat karbantartom, alakítom, ezen kívül interjúkat készítek, és a családdal kikapcsolódom.

Jelenleg mivel foglalkozik, mit szeretne még megvalósítani?

Jelenleg a rendezvényekkel kapcsolatos dolgokkal szeretnék foglalkozni, és a hagyományőrzéssel összefüggő lehetőségek felkutatása érdekel. Szívügyemnek, életcélomnak tekintem őseink kézműves értékeit a tőlem telhető legjobb módon megőrizni, népszerűsíteni a gyermekeink körében. Buzdítani szeretném őket arra, hogy tanulják, gyakorolják és adják tovább a magyar kézműves csodákat.

2017-óta segítek a tavaszi hadjárat rendezvények bemutatásában. 2019-ben felkérést kaptam arra, hogy a Simonpusztai Kulturális Park megnyitójában segítsek.

2019-ben a Hagyományőrzés Kulturális Egyesülettel kiírtunk egy pályázatot óvodás és általános iskolások részére rajz, vers, mese húsvéti hagyományok ünnepkörével kapcsolatban. Eddig sok pályamű érkezett be, amelyeket a zsűri folyamatosan értékel. Több kézműves ajánlott fel nyereményeket. Fontosnak tartom, hogy a gyermekeket ilyen módon is motiváljuk, a hagyományok világába bevezessük.

Köszönöm szépen a beszélgetést! Sok erőt, egészséget kívánok a munkájához.

 

Lakatos Ilona

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások