Kecskeméten – a Tavaszi Fesztivál keretében – a Kulturális Központban 2014.március 28-tól 30-ig került megrendezésre a XXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, amely – mint eddig mindig – most is hatalmas telt házas sikert aratott. Ízelítőül, a teljesség igénye nélkül felidézzük a fesztivál néhány szép pillanatát.


A fesztivált szervező Bohém Ragtime Jazz Band vezetője, Ittzés Tamás ezúttal is a zenei élet kiválóságai közül hívott meg az eseményre fellépőket, a hazai zenészeken kívül – ezúttal New Yorktól Prágáig, akik – mint azt a szervezőtől utóbb megtudtam – az eredeti terveknek megfelelően valamennyien elfogadták a meghívást, és akiknek a hálás közönség vastapssal köszönte meg a felejthetetlen élményt.

Aaron Weinstein hegedűjátéka mindenkit elvarázsolt, de a nem kevésbé rangos és remek magyar zenészek játéka – nem utolsó sorban a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band nagyszerű koncertje – mind-mind hatalmas sikert aratott. Mégis a prágai Ondrej Havelka & the Melody Makers fergeteges koncertjét külön is kiemelem, fantasztikus előadásukat a közönség vastapssal, álló ovációval díjazta! Az élményt csak fokozta a (főként budapesti táncosokból álló) swingtáncosok produkciója.

Melody Makers

A két esti koncert előtt az előcsarnokban volt swingtánc tanítás is: a vállalkozó kedvű, táncos lábú közönségnek módjában állt magát kipróbálni, és tanulni a profi táncosoktól. A koncertek előtt és után volt örömzenélés is (jam session), és aki megtanulta, akár ki is próbálhatta újabb vagy régebbi keletű tánctudását.


A Bohém Fesztivál már az eddigiekért is méltán nyerte el a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítő Program szerinti Kiváló Fesztivál minősítést, amellyel az egyetlen legmagasabb minősítésű magyar jazz fesztivál lett. Most ismét bebizonyította, hogy a kitüntetés a legméltóbb helyre került.

Kökény Éva

2014. március 31.

Hozzászólások