A Pótszék Társulat sikerrel mutatta be szombaton este A. R. Gurney: Sylvia című komédiáját Kecskeméten, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Mozi színpadán. Ezen kívül két előadás lesz még: május 14-én 15 órakor, és május 18-án 18 órakor.

 

potszek1

 

Hogyan kezdődött ez a különleges színház? – kérdezem Gulyás Lászlót, a Pótszék Társulat művészeti vezetőjét, egyben a darab rendezőjét.

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon keretein belül 2012-ben Felnőtt Társulat néven kezdett működni amatőr színjátszó csoportunk. 2014 nyarán önállóak lettünk Pótszék Társulat néven. Célunk az, hogy megmaradjunk minőségi amatőrnek a profi színházak mellett, és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk elsősorban Kecskemét és a környék lakosságának. Szeretnénk olyan bemutatókkal készülni, amelyek a mához és a máról szólnak, egyben szórakoztatóak is.

Gondoltatok arra, hogy ilyen sikeres lesz ez a bemutató?

Arra soha nem lehet számítani, hogy siker lesz, legfeljebb reméli az ember, hogy sikerül valami olyat alkotni, amivel másoknak örömet, kikapcsolódást szerez, ha csak egy-két órára is. Mi is így álltunk hozzá.

Miről szól a darab?

A darab főszereplője Sylvia, egy kutya, aki egy házaspár életében okoz nem kis viharokat. A hármuk közötti konfliktusok mulatságos helyzeteteket teremtenek. Igazi vígjáték. Nem volt könnyű dolgom, mert a darabban Sylvia egyszer nő képében jelenik meg, máskor pedig kutya alakot ölt – teszi hozzá Gulyás László. Nehéz volt összegyúrni a főszereplő (Mogyoró Zsanett) játékának egyes részleteit egy konkrét karakterré. Mindemellett nehéz nekem is szerepet játszani és rendezni egyszerre. Kovács Krisztián azonban sokat segített, ő társulatunk állandó rendező-asszisztense. Neki kettős szerepe van a darabban.

 

potszek2

 

Mennyit dolgoztok egy ilyen darabbal? – kérdezem Nyitrai Brigittát, a társulat vezetőjét.

Sokat készültünk, rengeteg idő és munka van benne. Sajnos csak vasárnaponként tudunk próbálni, ezért nem egyszerű egy nagyszínpadi darabot színre vinni. Nagyon örülünk, hogy a kecskeméti közönség jól szórakozott. Szerencsére nagyon lelkes és jó csapattal büszkélkedhetünk, és mindig vannak új tagok, akik szívesen csatlakoznak. Így akadtunk rá Zum Erikára is, aki kitűnően alakítja Phyllis szerepét. A Vígszínház előadásában Halász Judit kétszázszor játszotta Kate, a feleség szerepét, akit most majd én alakítok.

Halász Judit?

Igen. Részéről nagy volt a segítőkészség. Egy hosszú telefonbeszélgetés során elmondta, mit javasol a darabbal kapcsolatban. A legnagyobb szeretettel, őszinteséggel osztotta meg színpadi tapasztalatát. Mindez nagy megtiszteltetés.

Gondolkodtok azon, hogy más városokban is bemutatkoztok?

Igen, hogyne, hiszen az ország több pontjáról is megkerestek már bennünket vidéki színházak, művelődési központok, és reményeink szerint lesz alkalmunk turnézni. Mindeközben már nyáron elkezdünk készülni az új bemutatóra, ami terveink szerint októberben lesz.

Gratulálok a Pótszék Társulat előadásához! További sikeres munkát, érdekes előadásokat kívánok!

 

Halasi Éva

 

 

Hozzászólások