A Színészek az Ifjúságért Alapítvány mesemondó versenyt hirdet 9-12 év közötti diákok részére Benedek Elek születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából a Városi Támogatási Program támogatásával.

Benedek Elek, a Székelyföld szülötte 1859. szeptember 30-án látta meg a napvilágot Erdővidék egy kicsi falujában, Kisbaconban. Első iskoláit is ott járta, később azonban már Székelyudvarhelyen készült egyetemi tanulmányaira. A kollégiumban kötött életre szóló barátságot a kultúrával, nyelveket tanult, lelkes tagja volt az önképzőköröknek. Érettségi után Budapestre költözött, ahol bölcsész szakon tanult, tanárnak készült, de lelke mélyén írói babérokra tört.

Ifjúsági könyvsorozatot indított a Kís Könyvtár címmel, amely később már mint “Benedek Elek kis könyvtára” jelent meg. 1900-ban a Kisfaludy Társaság tagjává választották. Az ifjúság számára mese átdolgozásokat (Ezeregyéjszaka, Grimm meséi), verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket írt.

Mint meseíró a magyar gyermekirodalom műfajának hazai megteremtője volt. 1885-ben jelent meg a Székely Tündérország, ami már önállóan megírt népmeséket is tartalmaz. Hat évvel később jelent meg a Székely mesemondó. Az igazi vállalkozás azonban (1894-96) az öt kötetben megjelenő Magyar mese- és mondavilág, ami a millenium ünnepére készült.

A mesemondó versennyel szeretnénk megemlékezni róla, és tisztelegni munkássága előtt. A mesemondó versenyre két korcsoportban – 9-10 éves és 11-12 éves – várunk jelentkezőket, akik szívesen összemérnék mesemondásukat, tehetségüket másokkal. A versenyre 1 szabadon választott Benedek Elek mese elmondásával lehet nevezni. Egy iskolából több jelentkező is jöhet. A zsűri tagjai a színház művészei lesznek.

A mesemondóverseny tervezett időpontja: 2019. december 2-6. között.

 

JELENTKEZNI AZ ALÁBBI INFORMÁCIÓK MEGADÁSÁVAL LEHET: –

  • Név, életkor, iskola neve
  • A választott mese címe
  • A kapcsolattartó vagy felkészítő tanár neve és elérhetősége

Jelentkezési határidő: 2019. október 25.

JELENTKEZÉSI CÍM: SZÍNÉSZEK AZ IFJÚSÁGÉRT ALAPÍTVÁNY (Kecskemét, Katona József tér 5.) vagy e-mailen: titkar2@kecskemetikatona.hu

 

Kecskemét, 2019. október 2.
Hegedűs Zoltán, a Színészek az Ifjúságért Alapítvány kuratóriumának elnöke

 

 

Hozzászólások