Február 13-15. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Az idei programok különlegessége, hogy a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom mellett most a film és a tánc műfaja is képviselteti magát!

Lila ákác

A Határtalan Napok rendezvénysorozaton idén Beregszász lesz a vendégünk.

A Miskolci Nemzeti Színház számára ez az egyik legfontosabb fesztivál. Minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum. Nem csak a színházát, hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a városi közönség.

Béres Attila színházigazgató szerint a miskolciaknak is öröm, hogy láthatják, hogy máshol hogyan mutatkozik be a kultúra. Mert a kultúrában nem lehetnek határok. A kultúra egy egyetemes nyelv, a művelői pedig ezt a nyelvet jól beszélik, és nem akadály az egymással való kommunikáció; köztük nem léteznek határok.

Liliomfi

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a három napos fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadásban, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a kedves történetbe.

Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a nagyérdemű. A közel egyórás zenei és táncélmény alatt a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon.

Sodró Együttes

A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjáték, Móricz Zsigmond legsikeresebb színpadi műve most a beregszásziaktól látható Miskolcon, autentikus zenével és néptánccal. A Lila ákác című előadás során egy igazi szerelmes zenés históriát láthatnak a Miskolci Nemzeti Színház színpadán.

Muzsikaszó

A legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a beregszászi Liliomfi előadása kapta a Városmajori Színházi Szemlén 2013-ban, melyet most az itthoni közönség is láthat. Egy különleges műfajú előadással is készülnek a beregszásziak. A Zoltán újratemetve című tragigroteszk egy beteljesületlen, tragikus szerelem története a Szovjetunió nyugati határán a II. világháború végén, és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén, „Rómeó és Júlia a vasfüggöny két oldalán.”

Zoltán újratemetve

A Határtalan Napok programjai között idén filmvetítés is szerepel. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményből Vidnyánszky Attila 2003-ban nagysikerű színházi előadást rendezett, 2014-ben pedig filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.

A képzőművészeti kiállítás során több mint tíz művész alkotásaiból láthatnak válogatást a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként pedig kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak az érdeklődők.

A Határtalan Napok részletes programja

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

(A Montázsmagazin rendszeresen beszámol a Miskolci Nemzeti Színház műsorairól. ITT is olvashatunk egy decemberi produkcióról.)

 

 

Hozzászólások