Novemberben két maláj tigrissel gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark nagymacskagyűjteménye.

A másfél éves Sandokan és a nyolcéves Reila eddig a berlini állatparkban élt. A két állathoz a tervek szerint jövő tavasszal további egyedek érkeznek malajziai állatkertekből. A sóstógyógyfürdői létesítmény célja a bővítéssel a ritka és kis egyedszámú tigrisfaj szaporítása, illetve a faj genetikai állományának a frissítése.

“Az eddigi tapasztalatok szerint a két tigris közül a nőstény bátrabb és mozgékonyabb, ám egyik állat sem agresszív, látszik, hogy nagyon jól gondozták őket a berlini állatkertben” – közölte a Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

A maláj tigris egyike a tigris hat, még létező alfajának: egyedei kisebbek, könnyebbek, sötétebb színűek, csíkjai keskenyebbek, mint a bengáli tigrisnek. A hivatalos adatok szerint az 1950-es években a populációja még 5 ezer egyedből állt, napjainkra viszont a példányszám 450-500-ra csökkent. A drasztikus csökkenés oka elsősorban élőhelyeinek tönkretétele és az orvvadászat; jelenleg is egyre növekvő igény van a tigris testrészeire, amelyeket a tradicionális kínai gyógyászatban alkalmaznak.

A maláj tigrisből húsz példány él az európai állatkertekben, Magyarországon csak Nyíregyházán láthatja ezt a tigrisfajt a nagyközönség.

A sóstógyógyfürdői állatpark rendelkezik az ország legnagyobb tigrisgyűjteményével: a most érkezett maláj tigriseken kívül négy bengáli és öt szibériai tigris él a nyíregyházi látványosságban.

Forrás: MTI

2012. november 26.

Hozzászólások