A Jászberényi Szikra Galéria a Magyar Festészet Napja és az Őszi Művészeti Hetek jászberényi rendezvényeihez kapcsolódva – 2015. október 20-án B. Jánosi Gyöngyi festőművész képeiből …ÚTKÖZBEN… címmel rendezett  kiállítást, amelyre a kiállító Művésztől kaptam meghívást.

 

janosi_gyongyi8

 

Ennek a meghívásnak nagy örömmel tettem eleget. Nem csak azért, mert Gyöngyihez hosszú évek barátsága fűz, hanem annak okán is, hogy a most kiállításra került művek némelyike születésének hátterét, ihletését, „kihordását”, megszületését – levelezéseink, találkozásaink kapcsán – közelről ismerem.

 

janosi_gyongyi5

 

A meghívón lévő bemutatásból sok minden megtudható a Művészről, innen a teljesség igénye nélkül néhány adat: Tiszaföldváron született, érettségizett, Jászberényben végezte a Tanítóképzőt, Egerben kapott rajztanári diplomát, miközben a Képzőművészeti Főiskola továbbképző kurzusait is rendszeresen látogatta. Tanulmányait Debrecenben, népművelés-könyvtár szakon fejezte be.

 

janosi_gyongyi2

 

Népművelőként, majd rajztanárként dolgozott, részt vett a jászberényi Hamza Múzeum megalapításában, amelynek 1995-2008-ig igazgatója volt. Kezdeményezője volt a Jászsági Képtár létrehozásának, több kiadvány szerkesztője, gondozója volt. Aktívan közreműködött a Szikra Galéria állandó kiállításának létrejöttében.

1979 óta kiállítóművész.  Az alkotómunka mellett restaurálással is foglalkozik. Pedagógiai és művészeti munkásságát kitüntetésekkel, többek között „Jászberény Kultúrájáért” elismeréssel díjazták, illetve megkapta a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Művészeti Díját is.

 

janosi_gyongyi3

 

A zsúfolásig megtelt kiállító terem látogatóit a galéria tulajdonosa, Szikra István köszöntötte, majd egy kedves zenei blokk után Dr. Egri Mária művészettörténész nagy hozzáértéssel és szeretettel mutatta be B. Jánosi Gyöngyi festőművész életútját, festészetét s a kiállított műveket.  

A kiállításon szemlélődve már a címek is sokat mondanak: Életérzés, Barátság, Csönd, Bánat, Magány, Csapda. Júdás. A most kiállított, főként szimbolista, nonfiguratív eszközökkel megfogalmazott, lenyűgöző képek életérzésekről mesélnek: barátságról, bánatról, szorongásokról, de mesélnek hitről, szeretetről és reményről is.

 

janosi_gyongyi7

 

Köszönöm, hogy láthattam ezt a csodálatos kiállítást – B.Jánosi Gyöngyinek további alkotókedvet, sikereket és jó egészséget kívánok!

A kiállítás megtekinthető november 10-ig a Szikra Galériában (Jászberény, Rákóczi út 40.) hétfő kivételével naponta 13.00-18.00 óra között.

 

Kökény Éva

 

 

 

Hozzászólások