“Ha betelt az idő, haljon meg önmagához méltóan az ember, a nemzet.”

1453. május 29-én II. Mohamed elfoglalta Konstantinápolyt. XI. Konstantin bizánci császár a várost védve, csata közben esett el. A bizánci birodalom bukásával nem csak egy nemzet, hanem egy ezeréves kultúra értékei is odavesztek. A törökök előtt pedig megnyílt az út Európa felé. Herczeg Ferenc Bizánc című történelmi regénye a végső ostrom előtti időszakot és a birodalom bukását dolgozza fel. Mindezt az utolsó császár, XI. Konstantin szemszögéből. A regényből készült darabot az Újszínház mutatta be  február 23-án Nagy Viktor rendezésében.

– Itt nem csak a város bukott el, itt az emberek buktak el, akik alkalmatlanok voltak arra, hogy összefogjanak a védelmükért. Az önös érdekek árulásokhoz vezettek, ami végül vereséget és iszonyatos mészárlást okozott – mondta a rendező.

– Csupán a császár és egy maroknyi genovai zsoldos próbált szembeszállni a sokszoros túlerővel, az összefogás hiányában teljesen esélytelenül. Bizánc kudarca pedig kihatott Európa történelmére.

A darabban szereplő karakterek nagyszerűen képviselnek egy- egy embertípust, és a hozzá tartozó gondolkodásmódot. Az interakciók során kibontakoznak a bukás valódi okai: az önzés, árulás, csalás.

A nagyszabású történelmi dráma Nagy Viktor lenyűgöző rendezésében, nagyszerű szereposztásban lesz látható. Reméljük a közönség is legalább annyira szeretni fogja, mint résztvevők.

Szereposztás:

Konstantin császár – VICZIÁN OTTÓ, Iréne császárné – GREGOR BERNADETT, Giovanni, zsoldos – SZAKÁCS TIBOR, Spiridion, főkamarás – VASS GYÖRGY, Laszkarisz, tengernagy – ALMÁSI SÁNDOR, Lizánder, költő – SZANITTER DÁVID, Notarasz, fővezér – ifj. JÁSZAI LÁSZLÓ, Leonidász – FEHÉRVÁRI PÉTER
Murzafosz, kalmár – CSURKA LÁSZLÓ, Pátriárka – NAGY ZOLTÁN, Ahmed khán – JÁNOSI DÁVID, Lala Kalil – INCZE JÓZSEF, Herma – NEMES WANDA, Zenóbia, udvarhölgy – OROSZ CSENGE e.h., Nerio/Dukasz, népszónok – NAGY LÓRÁNT, Krátesz, filózófus – KANDA PÁL, Korax, író – KURKÓ JÓZSEF KRISTÓF, Demeter nagyherceg /Matteo – BESZTERCZEY ATTILA, Tamás nagyherceg/Folko – SZARVAS ATTILA, Olga – BÁLIZS ANETT

Díszlet–jelmez: Csík György, Dramaturg: Falussy Lilla, Ügyelő: Báhner Péter, Súgó: Ádám Dorottya, Rendezőasszisztens: Szelőczey Dóra

RENDEZŐ: NAGY VIKTOR

 

Forrás: Újszínház

 

Hozzászólások