Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház művésze vehette át a Domján Edit-díjat 2017. december 18-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban megrendezett ünnepségen. A Domján Edit Alapítvány kuratóriuma a névadó művész emlékének szentelt díjat azzal a céllal alapította, hogy elismerje a vidéken játszó, fiatal, tehetséges színésznőket.

Märcz Fruzsina 2008-ban végzett a Kaposvári Egyetemen. Már első munkahelyén, a Pécsi Nemzeti Színházban is szép feladatok várták. Emlékezetes alakításokat nyújtott többek között a Parasztoperában vagy a Gettóban. Ezután férjével együtt Szombathelyre szerződött, amit a Miskolci Nemzeti Színház követett. Mindkét helyen számos, több fesztivált is megjárt előadásban nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

2015 szeptembere óta tagja a kecskeméti Katona József Színház társulatának. Az eddig ott eltöltött évadokban sikert sikerre halmozott: eljátszotta Barta Lajos Szerelem című színművének Nellijét, a Boeing, Boeing Juditját, az Acélmagnóliák Truvy-ját, az Ármány és Szerelem Lujzáját és a fesztiválokon is nagy sikert aratott Platonov Szofiáját.

Drámai hősnő, kacagtató komika, aki otthonosan mozog a zene és a tánc világában is, a legkülönfélébb rendezőkkel és partnerekkel is remekül működik együtt. A fiatal művésznő és családanya mindenhol pillanatok alatt a közösség szerves részévé válik, lendülete, tehetsége, alázatos munkája friss, új színt jelent a társulatok életében. Szellemiségében, tehetségében méltó folytatója Domján Edit művészi hagyatékának.

A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján döntött a kuratórium, melyet a hagyományok szerint Domján Edit születésnapjához kapcsolódóan adnak át minden év decemberében.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban megrendezett ünnepségen vehették át az arra érdemesek az idei Aase-díjat és az Ivánka Csaba-díjat. A színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat Nagy Mari, a Nemzeti Színház, Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Gazsó György, a Radnóti Miklós Színház és Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze kapta. Az Ivánka Csaba-díjat Nagy Zoltán vehette át.

Szívből gratulálunk valamennyi díjazottnak!

 

 

Hozzászólások