Az emberi mivoltunk alapvető jellemzője a nagyobb eseményeket, ünnepeket megelőző várakozás. Az izgalommal teli napok, hetek épp úgy jelen vannak a gyermekek, mint a felnőttek életében. Az ünnep igazi megéléséhez a várakozásra is szükség van. Ez a különleges időszak akkor tud igazán tartalmas és értékes lenni, ha mind lelkileg, mind fizikailag egy valós felkészülés része – fogalmazott Fábry Kornél, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára. 

Fábry Kornél atya

A várakozás különleges időszaka Advent. Karácsonyra, az isteni szeretet fizikai megtestesülésére várakozik a keresztény világ. Az előkészület napjaiban, heteiben különösen fontos, hogy az emberek ne csak otthonukat, környezetüket, de lelküket is fel tudják készíteni az ünnepre. Akkor lehet ugyanis igazán tartalmas az ünnep, ha nemcsak arra figyelünk oda, hogy minden ajándékot megvegyünk, hogy a karácsonyi menühöz mindent beszerezzünk, hanem arra is, hogy magunkat, lelki életünket, családunkat is felkészítsük.

A Szentmisében, az Eucharisztia szentségében a hívő embereknek lehetősége van újra és újra átélni az Ige megtestesülését – fogalmazott Fábry Kornél. A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára kiemelte: Isten újra és újra az ünnepi asztalhoz hív minket, hogy Krisztus áldozata és az Oltáriszentség által táplálékunk lehessen, hogy életünk részévé válhasson. Karácsony az ajándék, a szeretet ünnepe. Az Oltáriszentségben (Eucharisztiában) ez is megvalósul, hiszen Isten egyszülött Fiát küldte a világba, hogy életét adva megváltást hozzon az embereknek.

Erdő Péter bíboros

Nincs is nagyobb szeretet annál, mint az, ha valaki életét adja barátaiért – emlékeztetett Fábry Kornél. Karácsonykor az Ige testté válását ünnepeljük. Az Oltáriszentség Isten végtelen szeretetének forrása. Vétele által Jézust és az isteni kegyelmet fogadjuk életünkben. Szent II. János Pál pápa is így fogalmazott korábban: a szentáldozásban nem mi fogadjuk Istent magunkba, hanem ő fogad be minket – tette hozzá Fábry Kornél.

A főtitkár szerint a hívő emberek helyzete sajátos. Nemcsak saját istenélményük megélésén kell fáradozniuk, hanem azon is, hogy minél többet mutassanak meg a krisztusi szeretetből környezetüknek, gyermekeiknek, kollégáiknak, embertársaiknak. Ezt a szeretetet tükrözi az, ahogy egymással kommunikálnak, ahogy társaikhoz odafordulnak.

Fábry Kornél emlékeztetett: a Magyar Katolikus Egyház most egy különleges kegyelmi állapotot élhet meg. A hívők közössége ünnepli Krisztus eljövetelét, de lélekben már a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is készül. A főtitkár szerint a Kongresszus nagyszerű lehetőség lesz a Magyar Katolikus Egyház és a hívők közössége számára, hogy minél többet megmutathasson Krisztus szeretetéből és kegyelméből a világnak.

A 2020. szeptember 13-20. között megrendezésre kerülő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus során számos program várja majd az érdeklődőket. Az egyházi rendezvények mellett koncertek, filmek, kiállítások és színházi előadások közül válogathatnak majd az érdeklődők. A felkészülés nyomon követhető a rendezvény honlapján és a közösségi média felületein is. Bővebb információ: media@iec2020.hu