A régi ember tél idején abból gazdálkodott, amit a pince megőrzött számára. A déligyümölcs-import előtt a Mikulás zsákjába piros alma, no meg cukor, dió, mogyoró került. Az almát a legkisebbek és legnagyobban egyaránt kedvelték és kedvelik ma is, hiszen számtalan gyógyhatása mellett az ízéért is megéri a napi egy alma-adag.

Az almának számtalan a jótékony hatása. Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően remek méregtelenítő, antioxidáns hatással bír, emésztéssegítőnek, a hasmenéses betegségek gyógyítására, de még fogyókúrához is előszeretettel fogyasztják. A 20-féle ásványi anyag – többek között a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a nátrium, a cink, a fluor, a jód és a szelén – hozzájárul szervezetünk immunrendszerének megfelelő működéséhez. Míg az édes alma a hasmenést, gyomorbántalmakat gyógyítja, a savanyú alma a túlsúlyos, reumás és köszvényes betegek számára ajánlott. Mindkét fajtája hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Lehetőleg csak egészséges, lédús és érett almát együnk. Mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Bevállalósak kipróbálhatják az almakúrát is, ami elsősorban a szervezet regenerálása miatt lehet hasznos. A hatékony almakúra legalább egy hónapos, az év bármelyik időszakában megvalósítható. Mindenképpen ügyeljünk azonban arra, hogy az első héten fokozatosan iktassuk be a gyümölcsöt étrendünkbe.

Az alma nem csak a gyerekek, hanem a háziasszonyok kedvence is a téli ünnepek alatt. Az almás rétes, almás pite sok helyütt számít hagyományos karácsonyi ételnek. Nyersen, sülve, befőttnek is fogyaszthatjuk. A sűrű palacsintatésztába forgatott almakarikák pedig igazi ínyencségnek számítanak, fahéjjal fogyasztva a legfinomabb!

Ádám Orsolya

2013. december 10.

Hozzászólások