Márciussal hivatalosan is beköszöntött a tavasz, szerencsére ez egyre jobban érzékelhető az időjárásban is. Lassanként feléled a természet és körülvesz minket a mindenből áradó megújulás és frissesség. De mi vajon felkészültünk erre a változásra?


Érdemes kicsit elmélyedni a tavaszi tervezésben. Ha tudatosan ráhangolódunk, akkor nem érhet minket különösebb meglepetés. Nézzük át a szekrény mélyén lapuló ruhatárunkat, hiszen a melegebb öltözetet lassan lengébb ruhadarabok váltják fel. Használjuk ki a kedvező időt és válasszunk ki egy izgalmas helyszínt vagy programot a szabadban, ahol kicsit kikapcsolódhatunk.

Ne feledkezzünk meg a szervezetünkről sem! Tartsunk mi is a megújuló természettel és indítsuk a márciust tiszta lappal. Ennél alkalmasabb időpontot nehezen találunk a belső változásra. A tél után vágjunk bele bátran egy egyszerű tisztítókúrába, mely segíti és megkönnyíti a máj, a vesék és a nyirokrendszer működését, hogy azok hatékonyabban végezzék a feladatukat. A méregtelenítés tavasszal azért is különösen ajánlott, mert a tél folyamán nagyon sok méreganyag rakódik le szervezetünkben. Végezhetjük a tisztítókúrát rendszeresen vagy alkalomszerűen, csak arra figyeljünk, hogy egyszerre három napnál ne tartson tovább. Megfontoltan érdemes választani, intenzív kúrát csak szakember segítségével és jó fizikai állapotban vegyünk igénybe. Magas rosttartalmú gyümölcsök és fehérjék különböző kombinációinak fogyasztása hosszabb távon fenntartható, eredményesebb, kíméletesebb módszernek bizonyulhat.

Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt! Kipróbálhatjuk az alábbi receptet is, de továbbiakat is találunk a Tolle Fittklub oldalán.

Rukkolás reteksaláta tojással

Hozzávalók: 10 dkg rukkola, 1 csomag retek, 6 tojás, 1 dl olívaolaj, 1 tk mustár, 1 ek ecet

Elkészítés: Első lépésként tegyük fel a tojásokat főni. Miután keményre főztük őket, öntsük le róla a forró vizet és locsoljunk rá hideg vizet, hogy könnyebb legyen megpucolni. Ezután a salátát és a retket mossuk meg, majd vágjuk apró csíkokra, illetve karikákra. Az ecetet, mustárt és olajat keverjük össze, majd öntet formájában borítsuk a salátára  és forgassuk vele össze.


Gondoljunk gyermekeinkre is, hiszen a jegyek romlásában szerepet játszhat a hirtelen változással érkező tavaszi fáradtság is. Töltődjünk fel tehát velük együtt testileg és lelkileg egyaránt, hogy ne foghasson ki rajtunk a tavasz. A jó időben nem maradhat el a könnyed sport sem. Hozzuk formába magunkat! Kitűnő lehetőség például a jótékony és egyszerűen alkalmazható aquafitness vagy vízi torna, mely eredetileg sérült sportolók felépülését segítette elő. Az Amerikából elindult vízi mozgásformát később már nemcsak gyógytorna céljából alkalmazták. A harmonikus mozgás nem terheli ízületeinket és gerincünket, kiváló azok számára is, akik néhány kilót szeretnének leadni. Az optimális hatás érdekében ajánlatos hetente legalább kétszer elvégezni a gyakorlatokat.


Az említett témakörökkel kapcsolatban hasznos tanácsokat és tippeket találhatsz a márciusi FittKlub cikkek sorában. Tarts velünk és a megújuló tavasszal!

Forrás: Momentum Mundi

2014. március 11.

Hozzászólások