Nemzeti minősítéssel tüntette ki a kecskeméti Katona József Színházat 2020. január 1-jétől Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere. Az intézmény új nevéről Kecskemét városának önkormányzata döntött 2020. február 13-án. Ennek értelmében Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházként működik tovább a teátrum.

kecskemeti katona színhaz

Kecskeméten az ország hatodik nemzeti színházának nemcsak a legrangosabb színházszakmai elismerést hozta meg ez az év, hanem a megújulás lehetőségét is. Ugyanis egy évad múlva megkezdődik majd az épület átfogó rekonstrukciója és fejlesztése is. A felújítással kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van.

A 2019/20-as évad munkája sem állt meg a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház életében. Az év első hónapjában négy bemutatóval is jelentkezett a teátrum. Az intézményben emellett tavasszal 11. alkalommal rendezik meg a határokon átívelő Színművészeti Egyetemek Találkozóját, a SZÍN-TÁR Fesztivált. Továbbá egyeztetések alatt áll a már teljességében nemzeti színházi struktúrában felépülő következő évad.

Az 1916 óta Katona József nevét viselő „nagyszínház” mellett a nemzeti színház két másik játszóhelye továbbra is várja a nézőket. A közönségkedvenc műfajokkal működő Kelemen László Kamaraszínház és a kísérleti daraboknak is teret adó Ruszt József Stúdiószínház.

„Nagyon büszkék vagyunk a kitüntetésre, és reméljük, hogy színházszerető nézőink is egyetértenek a közgyűlés döntésével. A kommunikációnkban jelképként jelenlevő „a Mi NEMZETINK” egy olyan jelző, amely minden kecskeméti vagy megyei színházba járó látogatónknak fontos belső visszajelzés lehet. Hiszen küldetésünkben a közös kulturális örökség közvetítése mindig is jelen volt” – mondta el Cseke Péter igazgató a hírt kommentálva.

Mit jelent a nemzeti cím a Kecskeméti Színház számára?

Sokan kérdezték mit is jelent a nemzeti cím a Színház számára, ezért úgy gondoltuk, megmutatjuk egy videóban. ?Nem csak egy névváltoztatással járó procedúra ez, annál sokkal komplexebb, rendszerszintű elismerés és szintlépés.Nézzék meg!#kecskemétikatona #kecskemétinemzeti #aminemzetink

Közzétette: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – 2020. február 18., kedd

 

(A Montázsmagazinban ITT is olvashatunk a kecskeméti színházról.)