Az OKSZ (Országos Közgyűjtemények Szövetségének) különdíjában részesült a Kecskeméti Katona József Múzeum. A közelmúltban került sor a Pulszky Társaság és a Magyar Múzeumi Egyesület által létrehozott AZ ÉV MÚZEUMA 2020 elismerések átadására.

oksz

(fotó: Rosta József)

Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. A program az aktuális járványügyi intézkedések betartása mellett a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében került megrendezésre.

AZ ÉV MÚZEUMA díj meghirdetése idén két kategóriában történt. A „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhettek. A „kis múzeumok” között a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepeltek.

oksz

(fotó : Rosta József)

A Kecskeméti Katona József Múzeum a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeummal, a miskolci Herman Ottó Múzeummal, a Ludwig Múzeummal, az esztergomi Duna Múzeummal és a Szépművészeti Múzeummal versenyezett egy kategóriában. AZ ÉV MÚZEUMA versenyét ebben a kategóriában a Ludwig Múzeum (Budapest), míg a „kis múzeumok” versenyében a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Budaörs) nyerte.

A Kecskeméti Katona József Múzeum képviselői, dr. Rosta Szabolcs igazgató és dr. Végh Katalin igazgatóhelyettes az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) különdíját vehették át. A díjat átadták Dr. Fabényi Júlia OKSZ elnök, Varga Benedek, a MNM főigazgatója, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár (EMMI), Kassai Hajnal főosztályvezető (EMMI Múzeumi Főosztály) és Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnökétől.

A további díjazottakról ezt a linket megnyitva olvashat.

forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum

A Kecskeméti Katona József Múzeum korábbi díjazásáról a Montázs Magazin ebben a cikkében adott hírt.