A gyermekek szemmozgása már héthónapos korukban megmutatja, hogy milyen jól dolgozzák fel az információkat. Amerikai kutatók most fejlesztették ki azokat az eljárásokat és teszteket, amelyek segítségével meg tudják állapítani, hogy tizenegyéves korban miként tudnak problémákat megoldani, vagy különböző terveket kovácsolni. Ez alapján remélik, hogy játékos koncentrációgyakorlatokkal már az első hónapokban is pozitív irányba lehet módosítani a gyerekek kognitív képességeit.

A kutatók 203 héthónapos csecsemőt vizsgáltak meg különböző figyelemgyakorlatokon keresztül, az itt vizsgált képességeket pedig életkoruknak megfelelő gyakorlatokkal megismételték egy-, kettő- és hároméves korukban. Tizenegyéves korukban még 131-en vettek részt a vizsgálatokban és a képességeiket mérő teszteken, amelyek során memóriájukat, impulzuskontrollt és a különböző ingerekre való odafigyelést mérték.

Az eredmények szerint a héthónapos kor eredményei alapján 9–19 %-os pontossággal lehetett megjósolni a gyerekek teljesítményét. Különösen a babák emlékezete és információ-feldolgozó sebessége nyújtott támpontot a későbbi agyi funkciók megbecsüléséhez.

Forrás: www.spiegel.de

2012. november 1.

Hozzászólások